Pernille er på dagpenge - og rasende: Jeg risikerer at gå fra hus og hjem

Dagpengekommissionen er i fuld gang med at finde på nye løsninger for fremtidens dagpengesystem, men den har fuldstændig misforstået sin opgave, raser Pernille Hjort.
Pernille Hjort er på dagpenge, og hun er godt gal over, at politikerne måske vil straffe dagpengemodtagerne, der i forvejen kæmper en sur kamp for at finde arbejde.
Pernille Hjort er på dagpenge, og hun er godt gal over, at politikerne måske vil straffe dagpengemodtagerne, der i forvejen kæmper en sur kamp for at finde arbejde. Privatfoto

For 51-årige Pernille Hjort i Hillerød er det svært at finde et job. Hun er arbejdsløs laborant, og har siden hun afsluttede et vikariat sidste efterår modtaget dagpenge.

Og hun ikke glad for, at hun potentielt kan blive skåret i dagpenge. Det er der dog en reel chance for, viser en rapport, som i onsdags blev lækket fra Dagpengekommissionen.

- Jeg er rasende. Rapporten bærer med alt tydelighed præg af, at det er folk, der selv får millioner kroner i løn, der udformer dagpengesystemet, siger Pernille Hjort til Avisen.dk.

Bange for bankerot

Selvom Pernille Hjort er en af dem, der i dag får den højeste dagpengesats, så virker konsekvenserne af en lavere dagpengeydelse uoverskuelig.

Hun er enlig forsørger af to børn og er meget opmærksom på at få pengene til at række. Derfor finder man ingen dyre designerkøb i hendes garderobe, for hun sparer, hvor hun kan.

Hvis hun skal til at leve for en lavere månedlig ydelse, kan det betyde, at hun går personligt konkurs, vurderer hun.

- I værste tilfælde må jeg jo gå fra hus og hjem. Måske kan jeg flytte ind i en flygtningebolig. Og som enlig mor med to børn er der ellers ikke meget at rutte med i forvejen.

Men indtil der politisk er vedtaget noget, holder Pernille Hjort hovedet klart. Den endelig rapport, som Dagpengekommissionen stadig arbejder med, er formegentlig klar i slutningen af september. Først herefter kan politikerne officielt starte forhandlingerne med at udforme det nye dagpengesystem.

Der kommer ramaskrig, hvis de vitterligt skærer i dagpengene, forudser Pernille Hjort. Desuden trøster hun sig ved, at andre sociale sikkerhedsnet nok kan redde hendes familie, hvis dagpengene forringes markant.

- For mig vil en lavere dagpengesats betyde, at der bliver lagt en endnu større udgift over på Hillerød Kommune. Hvis min indtægt falder, er kommunen jo nødt til at eksempelvis at hæve udgiften til min boligsikring.

Ordentlig jobs hænger ikke på træerne

Det nuværende dagpengesystem sender årligt omkring 17.000 mennesker ud af dagpengesystemet. Man vil stadig skubbe ca. 9.000 mennesker væk fra dagpengesystemet, hvis man opretholder det nuværende system, viser beregninger i den lækkede rapport.

Men, spørger Pernille Hjort, ironisk: Skaffer det mon flere jobs, at folk bliver straffet ved at blive sendt ud af dagpengesystemet?

Hun savner en anerkendelse af, at der mangler jobs. En problematik hun selv kender til.

Som laborant har hun, siden hun blev færdiguddannet i 2008 haft svært ved at få en fast stilling. Men hun er ikke villig til at tage et lavtlønnet job.

- Hvis jeg går ud og tager et rengøringsjob til 80 kroner i timen, som kører mig fysisk ned, så vil jeg få en endnu lavere dagpengesats bagefter, siger Pernille Hjort, der understreger, at det er svært at finde et job, når man er fyldt 50 år.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.