RYANAIR: DISCOUNT I LUFTEN

Pensionskæmpe beskylder Ryanair-boss for at tale usandt

Ryanair har aldrig hørt om PensionDanmarks bekymringer om lavprisselskabets overholdelse af internationale konventioner, siger topchef Michael O'Leary. Det er ikke sandt, lyder det fra den danske pensionskasse.
Ryanairs topchef Michael O’Leary mener ikke, at selskabet på noget tidspunkt er blevet forelagt bekymringer fra de danske pensionskasser om selskabets brud på internationale konventioner, men det er ikke sandt, mener PensionDanmark.
Ryanairs topchef Michael O’Leary mener ikke, at selskabet på noget tidspunkt er blevet forelagt bekymringer fra de danske pensionskasser om selskabets brud på internationale konventioner, men det er ikke sandt, mener PensionDanmark. Foto: Scanpix

Det er ikke sandt, når topchef i Ryanair Michael O'Leary påstår, at lavprisselskabet ikke er forpligtet af internationale konventioner i forhold til sine investorer. Det mener PensionDanmark, der indtil for nyligt har haft aktier i det irske selskab, skriver Berlingske Business.

- PensionDanmarks investeringsretningslinjer bygger på bl.a. internationale konventioner – herunder ILO-konventioner. Irland ratificerede ILO konvention 87 og 98 i 1955, der omhandler foreningsfrihed, beskyttelse af organisationsretten og den kollektive forhandlingsret, skriver Jens-Christian Stougaard, direktør for CSR i PensionDanmark, i en e-mail til Berlingske.

Michael O'Leary siger til avisen, Ryanair ikke på noget tidspunkt er blevet forelagt bekymringer om brud på ILO-konventioner af selskabets investorer, men det står altså i direkte modstrid med PensionDanmarks udlægning. Her siger CSR-direktøren, at selskabet flere gange både på en investordag og et møde i maj har forelagt problemet for Ryanair. Noget PensionDanmark har dokumenter på. Jens-Christian Stougaard kan dog ikke sige, om den danske pensionsgigants bekymringer er gået videre til Michael O'Leary.

PensionDanmark har nu solgt sine Ryanair-aktier og sortliste lavprisselskab på grund af brud på de internationale konventioner. Også ATP og Industriens Pension vil ikke længere have aktier i Ryanair. Sidstnævnte har sat det irske selskab på den samme sorte liste, hvor eksempelvis våbenfabrikker også optræder. Danica Pension og Nordea Liv undersøger fortsat sagen og er endnu ikke kommet frem til en afgørelse.

Den danske fagbevægelse fik i sidste uge grønt lys i Arbejdsretten til at køre en konflikt mod Ryanair.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.