RYANAIR: DISCOUNT I LUFTEN

Pensionsbombe! Din opsparing kan være investeret i Ryanair

Danskere, der sparer op til deres pension i selskabet PFA, kan have pensionspenge investeret i det kontroversielle flyselskab Ryanair. - PFA følger med bekymring udviklingen omkring flyselskabet, lyder det fra en direktør.
Ryanair, der for nylig begyndte at flyve fra København, er blandt andet blevet kritiseret for, at kabinepersonalet arbejder under slavelignende forhold.
Ryanair, der for nylig begyndte at flyve fra København, er blandt andet blevet kritiseret for, at kabinepersonalet arbejder under slavelignende forhold. Foto: Scanpix/Arkiv/Thomas Lekfeldt

Pensionsselskabet PFA har investeret 15,5 millioner af danskernes pensionspenge i det kontroversielle lavpris-flyselskab Ryanair.

Det bekræfter en af PFA's direktører i et skriftligt svar til Avisen.dk.

- PFA solgte tilbage i februar de direkte investeringer i Ryanair. Tilbage er en indirekte investering på 15,5 millioner kroner i Ryanair, som er en del af en større porteføljeinvestering hos en ekstern forvalter, siger Morten Jeppesen, der er direktør for koncernens kommunikation og public affairs.

Direktøren følger dog udviklingen omkring lavprisselskabet, der siden udmeldingen om at det ville have base fra Kastrup har ligget i hård strid med fagbevægelsen.

- PFA følger med bekymring udviklingen omkring flyselskabet, herunder om PFA skal bede den eksterne forvalter om at afhænde aktierne i Ryanair, siger Morten Jeppesen fra PFA.

Ifølge direktøren har PFA investeret i forskellige aktier for i alt 86 milliarder kroner.

Står på udelukkelseslisten

Irske Ryanair er i vælten for tiden.

Den danske fagbevægelsen forsøger at forhindre, at lavpris-selskabet flyver ud fra Købehavns Lufthavn CPH, fordi selskabets ansatte ikke har nogen overenskomst.

En Ryanair-kontrakt, som Avisen.dk har fået aktindsigt i, viser, at stewardesser og stewarder selv skal betale for deres uniform. Løn under sygdom er ifølge kontrakten heller ikke noget, som Ryanair bruger.

I det hele taget er Ryanair kendt for at dumpe løn- og arbejdsvilkår blandt kabinepersonalet. Flere kommuner har i den forbindelse undersøgt muligheden for helt at droppe Ryanair.

Netop derfor, investerer et andet pensionsselskab, PensionDanmark, ikke længere i selskabet.

- PensionDanmark var via sin eksterne samarbejdspartner i en årrække i dialog med Ryanair om en række forhold, vi som investor fandt kritiske, skriver direktør Jens-Christian Stougaard fra PensionDanmark i et skriftligt svar til Avisen.dk.

Fakta om PFA's eksklusionsliste

"Selskaber, der systematisk og regelmæssigt overtræder vores standarder, ekskluderer vi fra PFA's investeringsunivers.

Et selskab kan tages op til genovervejelse, hvis selskabet kan påvise, at det har forbedret sine rutiner.

PFA ønsker ikke at investere i selskaber, der producerer atomvåben eller bestemte typer kontroversielle våben. Over for denne selskabstype fører vi en ikke-involverings strategi, og vi ekskluderer dem systematisk fraalle investeringsaktiviteter.

(...)

PFA opretholder også en eksklusionsliste over lande, som enten har international sanktioner mod sig, eller som PFA's RI Board har vurderet som ikke-investeringsegnede.

Eksklusionslisterne opdateres, når der sker ændringer og offentliggøres på pfa.dk."

Kilde: PFA's politik for ansvarlige investeringer

UDVID

PensionDanmark har nu Ryanair stående på sin sorte liste - en såkaldt udelukkelsesliste.

- Selskabet var generelt åbne over for dialog med investorerne, men ønskede ikke at ændre praksis i forhold til grundlæggende arbejdstagerforhold. Derfor besluttede PensionDanmark i 2014 at sælge investeringerne fra og sætte Ryanair på udelukkelseslisten, oplyser direktør Jens-Christian Stougaard.

På samme liste står flere firmaer, der tjener penge på at producere klyngebomber.

PensionDanmark: Ryanair har ikke styr på basale rettigheder

Ifølge PensionDanmark er Ryanairs opførsel i strid med ILO's (ILO er International Labour Organization, red.) konventioner. Flyselskabet beskytter ikke de ansattes rettigheder til at organisere sig. Det samme gælder deres kollektive forhandlingsret, lyder det fra PensionDanmark.

ILO's opgave ligger i at fremme beskæftigelse, forbedre arbejdsvilkår i hele verden samt værne om den faglige frihed og arbejdstagerrettigheder.

Avisen.dk har spurgt PFA, hvorfor pensionsselskabet er bekymret for "udviklingen omkring flyselskabet", men Morten Jeppesen ønsker ikke at uddybe.

PFA har selv en sort liste med overskriften "eksklusion". På den står den amerikanske kæde Wal Mart, fordi kæden har brudt "grundlæggende arbejdstagerrettigheder" ifølge PFA.

Denne artikel er skrevet i samarbejde med journalist Anne Skjerning.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.