Paven: Vi har brug for modige tiltag på klimaområdet

USA og den amerikanske kongres har en vigtig rolle at spille i kampen for at beskytte klimaet, siger paven.
Som den første pave nogensinde talte Frans torsdag i Kongressen i Washington, hvor han gjorde det klart, at USA må være med til at vedtage "modige" tiltag på klimaområdet.
Som den første pave nogensinde talte Frans torsdag i Kongressen i Washington, hvor han gjorde det klart, at USA må være med til at vedtage "modige" tiltag på klimaområdet. Foto: Carolyn Kaster/AP

I en historisk tale i USA's kongres torsdag opfordrer den katolske kirkes overhoved, pave Frans, de amerikanske politikere til at vedtage "modige tiltag og strategier" for at imødegå klimaforandringer.

- Jeg er overbevist om, at vi kan gøre en forskel, og jeg er ikke i tvivl om, at USA - og denne kongres - har en vigtig rolle at spille. Nu er tiden inde til modige tiltag og strategier, siger paven.

Han opfordrer til en "integreret tilgang til at bekæmpe fattigdom, genoprette de ekskluderedes værdighed og på samme tid beskytte naturen".

Pave Frans, den første pave til at tale i den amerikanske forsamling, nævnte eksplicit klimaforandringer som noget, der er resultat af "menneskelig aktivitet".

Det er en udlægning, der ikke accepteres af alle på den republikanske fløj.

En enkelt republikansk politiker - som selv er katolik - havde på forhånd meddelt, at han ikke ville overvære pavens tale, fordi han er fundamentalt uenig med den katolske leder på det punkt.

Pave Frans' opfordring til i stigende grad at bekæmpe klimaforandringer udløste stående applaus fra mange politikere på den demokratiske side af salen, mens republikanernes bifald var til at overse.

Omvendt var der flere klapsalver fra den republikanske side, da paven udtalte sig mod eksempelvis abort.

Klapsalverne stilnede imidlertid af gennem det meste af Kongressen, da paven talte om afskaffelse af dødsstraffen.

Pavens tale i Kongressen blev overværet af blandt andre vicepræsident Joe Biden og fire højesteretsdommere, og den har fået stor bevågenhed fra medierne og blandt USA's mange katolikker.

Ifølge forskere ved Georgetown University bor der omkring 82 millioner katolikker i USA, svarende til omkring en fjerdedel af befolkningen.

/ritzau/AFP

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.