Pave Frans: Brug af kondom mod aids er kompliceret

Den romerskkatolske kirke er imod brugen af præventionsmidler. Diskussionen har tidligere vakt stor kritik.
Traditionen tro tænder Positivgruppen lys på Nytorv i forbindelse med World Aids Day 1. december. Der bliver tændt et lys for hver person, der er død af aids i Danmark.
Traditionen tro tænder Positivgruppen lys på Nytorv i forbindelse med World Aids Day 1. december. Der bliver tændt et lys for hver person, der er død af aids i Danmark. Foto: BUBANDT MARTIN/FREELANCE

Det er et "kontroversielt" spørgsmål, hvorvidt kondomer skal bruges i kampen mod aids, mener pave Frans, som er overhoved for den romerskkatolske kirke, der af religiøse årsager forbyder brugen af præventionsmidler.

Nok er spørgsmålet kontroversielt, men verden har større problemer, lød det dagen før "Worlds Aids Day", som finder sted 1. december hvert år.

Det argentinske overhoved erkender, at emnet er "moralsk kompliceret for Kirken", men han afviser at blive trukket ind i en debat.

Den romerskkatolske kirke er imod alle former for prævention og siger i stedet, at afholdenhed er den bedste måde at undgå en spredning af aids, som er en af de mest dødelige og smitsomme sygdomme i verden.

Paven talte ved et pressemøde om bord på sit fly på en tur hjem fra Afrika, hvor hiv og aids er den hyppigste dødsårsag.

Han indrømmede ifølge nyhedsbureauet AFP modstræbende, at kondomer er "en af metoderne", hvor spredningen af hiv-virus - som fører til aids - kan undgås.

- Når folk dør af mangel på vand og mad (...), synes dit spørgsmål for snævert, sagde paven til en tysk journalist, som stillede spørgsmål om emnet.

- Problemerne er større end det (spørgsmålet om kondombrug, red.).

Der findes ingen kur for hiv, og der er ingen vaccine. Men antiretroviral medicin kan holde virussygdommen stangen, så smittede ikke udvikler aids.

1. december markerer World Aids Day verden over. Traditionen har eksisteret siden 1988, og i år sættes der fokus på, at alle skal have mulighed for at få behandling.

/ritzau/AFP

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.