Patienter skal kunne bestemme over data

Læger vil give patienter mere ret til at bestemme over egne sundhedsdata. Men det må ikke ramme forskningen.
Læger advarer mod, at det kan gå ud over forskningen i nye behandlinger, når patienter får mere selvbestemmelse over egne sundhedsdata. Genrefoto
Læger advarer mod, at det kan gå ud over forskningen i nye behandlinger, når patienter får mere selvbestemmelse over egne sundhedsdata. Genrefoto Foto: Colourbox/free

Lægeforeningen er enig med et flertal i Etisk Råd, som vil give patienter mulighed for i højere grad at bestemme, hvad deres sundhedsdata og eget biologiske materiale kan bruges til.

Men det er samtidig afgørende for Lægeforeningen, at det ikke undergraver forskeres muligheder for at udvikle nye behandlinger.

- De stadig flere sundhedsdata, som kan kombineres på nye måder, er en vigtig kilde til forskning og dermed nye behandlingsmetoder, siger Andreas Rudkjøbing, formand for Lægeforeningen, i en kommentar.

Men patienter kan opleve det som grænseoverskridende, at andre får indblik i deres meget personlige oplysninger. Derfor fastslår han, at det er vigtigt at holde fast i den nødvendige fortrolighed omkring deres helbredsforhold.

- Ellers kan det betyde, at patienterne holder vigtige oplysninger for sig selv, og det kan på længere sigt få ødelæggende konsekvenser for både behandling og forskningen, siger lægernes formand.

Lægeforeningen er enig i, at der er brug for at styrke beskyttelsen af borgernes selvbestemmelse for at sikre tilliden mellem borgerne og sundhedsvæsnet.

Både borgernes tillid og forskningens muligheder kan tilgodeses ved at kombinere formodet samtykke med patienters mulighed for at framelde, at deres sundhedsdata anvendes til forskningsprojekter, anfører Andreas Rudkjøbing.

- Det kræver en større åbenhed, men vi mener, at dette tilgodeser både hensynet til forskningen og til patienters selvbestemmelse, siger han.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.