Pas på! Tjekker du netbank på ferien?

It-ekspert guider til, hvordan du undgår at blive kigget over skulderen, når du surfer på nettet i udlandet.
Du skal være ekstra opmærksom, når du tjekker din netbank i udlandet.
Du skal være ekstra opmærksom, når du tjekker din netbank i udlandet. Foto: Colourbox/free

En ferie bliver for mange lidt sjovere med internetadgang. Planlægger du også at tage en smartphone, tablet eller computer med på ferien, bør du tænke dig om, før du vælger det første, det bedste wifi-netværk på hotellet.

Kriminelle går ikke kun efter din håndtaske, men vil også forsøge at få adgang til din computer, siger formand for Rådet for Digital Sikkerhed, Rasmus Theede.

Men gør du dit hjemmearbejde ordentligt og opdaterer din computer, er du godt klædt på til et eventuelt angreb.

- Vi ser hvert år eksempler på danskere, som er kommet galt af sted på en ferie i udlandet. I 9 ud 10 tilfælde har det dog været selvforskyldt, fordi de fx har glemt at opdatere deres computer med vigtige sikkerhedsopdateringer, siger Rasmus Theede.

Tjekker du netbanken, mens du er på ferie, er du i princippet ekstra sårbar over for angreb, men det betyder ikke, at du ikke kan bruge netbanken, understreger han.

- Selvfølgelig skal du kunne tjekke din netbank. Systemet har generelt et højt sikkerhedsniveau, og risikoen for, at netop du bliver angrebet, mens du tjekker din netbank, er relativt lille, siger Rasmus Theede.

Vil man være sikker på at undgå hackerangreb på ferien, har Rasmus Theede en række gode råd til, hvordan du trygt kan gå på nettet i udlandet.

GUIDE

1. Lav en kopi af dine data inden afrejse

En smartphone eller tablet er det rene guf for tyve, så sørg for at tage en backup af dine data, så familiebilleder eller andre vigtige minder ikke går tabt, hvis du skulle være uheldig på ferien.

2. Lad arbejdscomputeren blive hjemme

Hvis du insisterer på at arbejde i ferien, bør du lade arbejdscomputeren blive hjemme og tage en anden computer eller tablet med. Det vil din arbejdsgiver formentlig sætte pris på.

3. Brug kun et wifi-netværk, du har tillid til

Når du leder efter wifi-netværk på hotelværelset, bør du få en ansat til at bekræfte det præcise navn på netværket. På den måde undgår du at logge på et falsk netværk, som en hacker har oprettet for at snyde dig.

4. Vær opmærksom, når du tjekker din netbank

Du kan sagtens bruge netbank i udlandet, men et godt råd er at være ekstra opmærksom på, hvad du siger ja til på computeren.

5. Firewall skal være aktiveret

Med en firewall får du en advarsel om, hvilke programmer der ønsker at få adgang til din computer, og på den måde er de fleste tyve holdt uden for døren.

6. Husk adgangskode og kryptering

 

UDVID

Skulle du være så uheldig, at din tablet, smartphone eller computer bliver stjålet, mens du er på ferie, kan du beskytte dine data med en stærk adgangskode. Mange producenter, som fx Apple, tilbyder desuden et anti-tyveri-program, der kan spore, låse eller ligefrem slette alt indhold på dit apparat. Du kan desuden vælge at kryptere dine apparater med det krypteringsværktøj, som fulgte med fra producenten.

/ritzau/FOKUS

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.