Pas på! Små dyr risikerer at ende i Sankt Hans-bålet

Pindsvin, mus, fugle og sågar kattekillinger kan ende som levende fakler i aften. Men det kan undgås.
Pindsvineungen her skal der da passes godt på!
Pindsvineungen her skal der da passes godt på! Foto: SCANPIX arkiv

Om få timer er det tid til at sende heksene til Bloksbjerg. Men desværre er der risiko for, at levende dyr også bliver brændt af, når der kommer ild i Sankt Hans-bålet.

Mindre, vilde dyr tiltrækkes nemlig af store kvasbunker, og for både fugle, pindsvin, mus og endda kattekillinger, er et stort Sankt Hansbål noget nær en drøm af en kvasbunke, skriver Dyrenes Beskyttelse i en pressemeddelelse.

Organisationen beder om, at man hjælper eventuelle dyr væk, inden tændstikken stryges. Da det kan være rigtig svært at tjekke et bål fra ende til anden, er løsningen at genopbygge bålet kort inden, det tændes.

- Tidligere er man blevet rådet til at undersøge bålet grundigt og lave en masse støj for at få dyrene til at forsvinde, inden man tænder bålet. Men det er ikke nok, siger projektleder i Dyrenes Beskyttelse, Michael Carlsen i pressemeddelelsen.

Når dyr føler sig truede, reagerer de med at trykke sig for ikke at blive opdaget, og så kan man næsten ikke undgå at overse enkelte dyr. Derfor er den bedste og sikreste løsning at bygge bålet om kort tid inden Sankt Hans Aften.

- Umiddelbart kan det synes uoverkommeligt at flytte et højt og bredt bål bygget op over længere tid, men det er faktisk ikke så stort et besvær, når alt materialet i forvejen er slæbt sammen. Det er selvfølgelig bedst at gøre det på dagen, men man kan godt flytte bålet dagen inden Sankt Hans aften, for det tager lidt tid for dyrene at etablere sig et nyt sted, siger Michael Carlsen.

Skulle man, når man flytter bålet, finde et dyr, der ser ud til at have brug for hjælp, kan man kontakte Dyrenes Beskyttelses vagtcentral på 1812.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.