Pas på skovflåter: Disse tricks virker IKKE

De er nogle snedige små banditter og de bider sig godt fast – skovflåterne! Få lægernes råd til, hvordan du slipper bedst ud af deres klør, for smør er en rigtig dum idé.
En lille djævel er den, skovflåten. Den vil man helst være fri for.
En lille djævel er den, skovflåten. Den vil man helst være fri for. Foto: SCANPIX arkiv

Af redaktionen, redigering Mette Skøtt, udeoghjemme.dk, Aller Media

- Hold dig langt væk fra de gamle husråd med smør, olie, at brænde flåten af og andet af samme skuffe. De virker ikke. Man risikerer at irritere flåten, så den kaster op ned i såret, siger lægerne Anna-Marie og Henrik Münster.

De små kræ er irriterende og i visse tilfælde farlige, og bider sig fast på både mennesker og dyr, og de huserer altså ikke kun i skovene, men også i haver, parker, stier og andet natur.

Derfor skal du huske at vaske din salat – læs hvorfor på udeoghjemme.dk

Vi hører ofte historier om, at skovflåter fører Borrelia med sig, men heldigvis er der ingen grund til at gå i panik, for det er de færreste, som bliver udsat for smitte, slår lægerne Anna-Marie og Henrik Münster fast:

- Men vi vil gerne med det samme understrege, at risikoen for at få den frygtede Borrelia-bakterie i sig stadig er ganske lille. Kun cirka 2 procent af alle dem, der bliver bidt af en skovflåt, bliver samtidig smittet med Borrelia, der kan give sygdommen borreliose.

Træner du udenfor? Pas på den livsfarlige luftforurening advarer lægen på udeoghjemme.dk

Får du en flåt skal du gøre sådan ifølge lægerne:

Råd 1: Har skovflået først bidt sig fast, så brug en speciel flåttang, en pincet eller lignende. Det er vigtigt at få alt med ud, så hovedet ikke knækker af. Det er nemmest at dreje flåten rundt, når den fjernes.

Råd 2: 
Bliver kæberne alligevel siddende i huden, plejer de at falde af efter nogle dage. Hold øje med om der går betændelse i såret.

Undgå at blive bidt af en skovflåt

Råd 3: Er du blevet bidt, skal du selvfølgelig også holde øje med tegn på borreliose, som er en rød plet omkring bidstedet, som er skarpt afgrænset og vokser. Lidt rødme er normalt, men bliver pletten større end en to-krone, skal du for en sikkerheds skyld søge læge.

Se også:

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.