Pas på: Sexsygdomme boomer i de store byer

Antallet af danskere, der er smittet med sexsygdomme er forholdsvis større i de store byer.
Det kan være en god idé at have et kondom ved hånden, hvis man kaster sig ud i lidt lagengymnastik i de store byer. Her er chancen for at redde sig en sexsygdom nemlig væsentlig større.
Det kan være en god idé at have et kondom ved hånden, hvis man kaster sig ud i lidt lagengymnastik i de store byer. Her er chancen for at redde sig en sexsygdom nemlig væsentlig større. Foto: Iris

Dropper du kondomet, når du har sex i København, så er chancen for at få sexsygomme større end i resten af landet. Det skriver metroxpress.

Antallet af danskere, der bliver smittet med de tre store sexsygdomme, klamydia, syfilis og gonorré, er i forhold til befolkningen mange gange større i København og Aarhus i forhold til resten af landet.

Således blev eksempelvis 64 ud af 100.000 københavnere smittet med gonorré i 2014 mod blot fem på Bornholm, fem gange så mange i østjylland blev smittet med syfilis i forhold til i Nordsjælland.

I alt blev 1.260 danskere i 2014 testet positiv for gonorré, 530 syfilis og 30.881 fik en positiv klamydia test. Alene syfilis og gonorré er antallet af smittede steget med 50 procent på et år.

Det rammer især de store byer, forklarer afdelingslæge Susan Cowan fra Statens Serum Institut til metroxpress:
"Det gælder for alle sexsygdomme, at de hovedsageligt er et storbyfænomen, og det er faktisk ikke kun i Danmark, men i hele Europa. Især ser vi en del kønssygdomme i det homoseksuelle miljø, da de især er tiltrukket af de store byer."

Ifølge læge Jan Fouchard fra Sundhedsstyrelsens Center for Forbyggelse har sygdommen imidlertid spredt sig til heteroseksuelle kredse.

"Man må sige, at heteroseksuelle, både mænd og kvinder, er kommet godt med. Hvor gonorré, ligesom syfilis og hiv, tidligere primært var i de homoseksuelle miljøer," siger han til metroxpress.

Ifølge Sex & Samfund ved mange unge ikke, hvordan de får sygdommene, forklarer projektleder Jeppe Hald.

"Folk er ikke bevidste om, at man eksempelvis kan få gonorré ved analsex. Man skal altså sørge for, at hvis man har haft oralsex eller analsex, så skal man også testes," siger Jeppe Hald til metroxpress.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.