Pas på: Sådan kan du komme til at give telefonsælgere frit lejde

Konkurrencer på nettet indeholder oftest mere end blot udsigten til en præmie - de kan også snyde dig til at give sælgere lov til at ringe.
Du kan undgå at blive kontaktet af sælgere, hvis du tilmelder dig det CPR-register, der hedder Robinsonlisten. Det er gratis at tilmelde sig.
Du kan undgå at blive kontaktet af sælgere, hvis du tilmelder dig det CPR-register, der hedder Robinsonlisten. Det er gratis at tilmelde sig. Foto: Colourbox/free

Telefonen ringer med et ukendt nummer, og en fremmed stemme i den anden ende forsøger at sælge dig abonnementer, billige varer eller din næste drømmeferie.

Det kan være svært at slippe af med telefonsælgere. Men ifølge Jakob Steenstrup, der er juridisk konsulent i Forbrugerrådet Tænk, skal man ikke få det dårligt med at sige nej til sælgerne.

- Det er faktisk en god idé at melde klart ud, hvis man ikke er interesseret, så der ikke er tvivl hos sælgeren. Det kan man sagtens gøre, uden at det behøver at ske i en uhøflig tone, siger han til Ritzau Fokus.

Han understreger, at sælgeren i alle tilfælde skal respektere et "nej tak" og ikke må presse unødigt på eller ringe, hvis du har frabedt dig det.

Karen Søndergaard, der er specialkonsulent hos Forbrugerombudsmanden, sidder hver dag med klager omkring telefonsælgere, der presser på eller ringer uden at få lov.

- Vi har meget fokus på det, fordi vi modtager mange klager om det, siger hun til Ritzau Fokus.

Hun forklarer, at udgangspunktet er, at firmaer ikke må ringe forbrugere op, medmindre man selv har givet lov til det. Der er nogle få undtagelser som avissælgere og velgørenhedsorganisationer, der har lov til at ringe uden samtykke.

Men du kan nemt komme til at give tilladelse, uden du opdager det.

- Ofte ser vi, at folk deltager i en konkurrence på nettet og har fokus på konkurrencen. De opdager ikke, at de samtidig giver samtykke til, at sælgere må ringe dem op, siger Karen Søndergaard.

Hun siger, at det sagtens kan være 100 forskellige firmaer, der med ét klik får lov til at kontakte dig. Og det kan være en noget besværlig affære at trække den tilladelse tilbage.

- Man kan altid kalde samtykket tilbage, men problemet er, at man har givet mange forskellige lov. Så skal du skrive en mail til alle 100, om at du trækker samtykke tilbage, siger hun.

Derfor skal du tænke dig godt om, før du trykker "send" i en konkurrence eller siger ja til at blive ringet op.

- Lad dig ikke friste af en hurtig beslutning, medmindre du føler dig sikker på, hvad tilbuddet indebærer. Stil sælgeren supplerende spørgsmål til alt, hvad du måtte være i tvivl om og bed eventuelt om uddybende materiale, så du i ro og mag kan læse, hvad det går ud på, siger Jakob Steenstrup.

Der er dog en mulighed for at afskære alle telefonsælgere og uønskede telefonopkald på én gang. Hvis du registrerer dig på Robinsonlisten, der er et gratis tilbud på borger.dk, må du slet og ret ikke ringes op - medmindre du selv giver samtykke.

Sådan er reglerne for telefonsalg

 

  • Sælgere og kommercielle firmaer må ikke kontakte dig for at sælge en vare eller ydelse, medmindre du har givet samtykke til det.
  • Reglen gælder dog ikke for virksomheder, der sælger bøger, aviser, ugeblade, tidsskrifter, forsikringer og redningstjenester. Velgørende organisationer må også kontakte dig, fordi de ikke er erhvervsdrivende.
  • Du kan undgå at blive kontaktet af sælgere, hvis du er registreret på Robinsonlisten. Det er et register, som du gratis kan tilmelde dig på borger.dk, og som sælgere har pligt til at tjekke, inden de ringer.
  • Er du tilmeldt Robinsonlisten men stadig bliver kontaktet af sælgere, kan du indberette virksomheden til Forbrugerombudsmanden, der tager stilling til, om de skal politianmeldes.
  • Vær opmærksom på, at firmaer har lov til at kontakte dig, hvis du har givet dem tilladelse - uanset om du står på Robinsonlisten eller ej. Du kan blive snydt til at give samtykke, hvis du eksempelvis deltager i konkurrencer på nettet.
  • Børn og unge under 18 år kan ikke tegne abonnementer eller købe varer over telefonen uden forældrenes samtykke. Derfor er aftalerne ugyldige, hvis en sælger kontakter og laver en aftale med dit barn uden din samtykke.

 

Kilder: Forbrugerrådet Tænk, Retsinformation.dk, borger.dk og Forbrugerombudsmanden.

UDVID

/ritzau/FOKUS

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.