Pas på pengene! Lommetyve på spil i påsken

Påsken er for mange lig med ferie, men især i storbyerne kan lommetyve slå skår i ferieglæden. Se her, hvordan du undgår at blive bestjålet.
Barcelona er værst, når det kommer til lommetyve.
Barcelona er værst, når det kommer til lommetyve. Martin Kierstein/free

Påsken står for døren, og mange danskere skal nyde de ekstra fridage i en storby, hvor mylder af mennesker og tætpakkede metroer kan være det perfekte dække for lommetyve.

Hvis du skal tilbringe påsken i Barcelona, Paris eller London, er det derfor en god idé at være ekstra opmærksom, så en stjålet pung eller taske ikke slår skår i ferieglæden.

- De mange besøgende kombineret med et højt indbyggertal gør storbyerne til et oplagt sted for lomme- og tricktyve. Man bør derfor være ekstra opmærksom på steder, hvor der er mange mennesker samlet, siger Rezwan Ali, Security Risk Manager i Falck Global Assistance.

Hold øje i køen til Eiffeltårnet

Ifølge Tryg er det især på markeder og ved de populære turistattraktioner, at danskerne bliver bestjålet. Hvis du står i kø til Eiffeltårnet, kan det derfor være en god idé at holde skarpt øje. Udendørs caféer og kollektiv trafik er også store syndere, når det kommer til lommetyve.

- Først og fremmest skal man sørge for at opbevare værdigenstande i en lukket lomme. Mange opbevarer mobilen, så den er let tilgængelig for dem selv, men så er den det også for lommetyvene. Og så skal man huske altid at lukke tasken. Det er der desværre mange, der glemmer, siger Tine Rasmussen, der er forretningsudvikler i forebyggelsesafdelingen hos Tryg til Newspaq.

Hun opfordrer også til at udvise selvsikkerhed, når man færdes i storbyen. Hvis man står og fumler ved hæveautomaten, kan man se ud som et let offer, og så slår lomme- og tricktyvene til.

- Hvis nogen tilbyder at hjælpe dig med eksempelvis at hæve penge, skal du altid takke nej. En hjælpsom sjæl er ikke altid så hjælpsom, når det kommer til stykket, siger Tine Rasmussen.

Barcelona er værst

Ifølge Falck topper Barcelona listen af europæiske storbyer, hvor danskerne oftest bliver bestjålet. Danskerne oplever nemlig en del flere tyveri i den spanske by end i eksempelvis Paris, selvom danskerne oftere besøger den franske hovedstad.

- Det spanske politi har fokus på tricktyverier, men de har ikke nok ressourcer til at forebygge problemet. Selvom der er uniformerede betjente at se i gadebilledet, bliver der for eksempel ikke sat ekstra politi ind i myldretiden, forklarer Rezwan Ali.

Tyveri kan nemt ødelægge ferien, men du kan sagtens selv mindske risikoen for, at du bliver bestjålet. Det handler om at være opmærksom og tænke sig godt om.

Newspaq

Sådan undgår du lomme- og tricktyverier

 

- Opbevar altid dine værdigenstande i en lukket lomme, så de ikke er synlige og er svære at komme til.

 

- Hvis du har en taske med, så sørg så vidt muligt for, at du holder den foran på kroppen. Det er mere sikkert at have rygsækken på maven end på ryggen, selvom det måske ikke ser ret godt ud. Husk også altid at lukke tasken.

 

- Det handler generelt om at være opmærksom, når du færdes i store menneskemængder. Det gælder eksempelvis markeder, kollektiv trafik, turistattraktioner og så videre.

 

- Når du sidder på en café, skal du holde øje med din taske og andre genstande, der ligger løst. Mobilen ligger ofte fremme på bordet, og den bliver derfor et let mål for tyvene.

 

- Lad være med at tage alle dine kontanter med på en gang. Tag kun det antal med, som du skal bruge.

 

- Beskyt altid din pinkode til dit betalingskort på samme måde som du ville gøre herhjemme.

 

- Hvis du står og fumler ved hæveautomaten, kan du hurtigt blive et let offer. Hvis nogen tilbyder dig hjælp til at hæve penge, skal du altid takke nej, for det kan være et tricktyveri.

 

- Hvis uheldet er ude, skal du anmelde tyveriet til den lokale politistation, og sørg for at få en kvittering på skadesanmeldelsen. Hvis du har en forsikring, er det som udgangspunkt et krav, at du anmelder det til det lokale politi.

 

- Hvis du får stjålet dit pas, skal du kontakte politiet og den danske ambassade, så du kan få udstedt et nødpas.

Kilde: Tryg

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.