Pas på: Oralsex kan gøre dig syg

En god omgang oralsex starter med tryghed. Og en god base for det er, at ham eller hende du tilfredsstiller, ikke har en sygdom, du kan blive smittet med.
Sex er bare bedre, når du ikke skal spekulere på din krops sikkerhed.
Sex er bare bedre, når du ikke skal spekulere på din krops sikkerhed. FOTO: Scanpix

Det har været en festlig nat. Du har festet, drukket øl og danset natten lang. Mødt en sød fyr, og I er gået hjem sammen, har taget et bad og ligger nu tætte i sengen … klar til action.

Og selvom hormonerne koger I jer, husker du på kondomet. Det er godt, rigtig godt faktisk. Men du skal også huske på, at et kondom ikke beskytter din mund. Derfor skal I ikke begynde på oralsex netop i nat.

Du kan nemlig godt risikere at få flere kønssygdomme igennem munden og halsen, når du har oralsex, skriver kk.no.

- Vi har slimhinder i urinvejene, tarmene, kønsorganerne, spiserøret og luftvejene. Kommer en smittet slimhinde i kontakt med en ”frisk” slimhinde, kan man altså blive smittet med kønssygdomme gennem mund-sex, forklarer sexrådgiver Ulla Aasland.

… Så smittet slim fra en skede eller en udløsning i munden fra en smittet mand indebærer altså en risiko.

Risikoen stiger ved et one night stand

Har du en fast partner, du har været sammen med i lang tid, er det klart mindre risikabelt at dyrke oralsex. Ham, har du formentlig haft snakken om kønssygdomme med, og I er begge blevet testet for både det ene og det andet.

Det er straks værre med en fyr, du finder for en enkelt eller få nætter. For meget kan ske i kampens hede og du få ikke nødvendigvis spurgt ham ud om hele hans sygdomsregister.

Men hvilke sygdomme er der reelt tale om?

- Du kan få en infektion i munden af svamp, herpes, klamydia, syfilis og gonoré. Men du kan også få det i hele kroppen af HIV, klamydia, gonoré og syfilis, hvis du udfører oralsex på en smittet person, siger Ulla Aasland.

Hun råder samtidig til at være ekstra forsigtig efter en festlig nat – for med alkohol svækkes dømmekraften og du får måske ikke spurgt og han fortæller ikke. Det er ikke en optimal situation at havne i.

Du får derfor den bedste oralsex, når du er sikker på, at du ikke udsættes for smitte. Det giver vished, ro i sindet og du kan først der give dig helt hen.


Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.