Pas på: Nu kommer husstøvmiderne for alvor

Den højere luftfugtighed giver optimale betingelser for husstøvmider.
Foråret er på vej, og det betyder flere husstøvmider og mere næsepudsning.
Foråret er på vej, og det betyder flere husstøvmider og mere næsepudsning. Scanpix / arkiv

Forårets og sommerens højere luftfugtighed gør din seng til et rent paradis for de mange husstøvmider, der lever af sved og hudskæl i din seng.

Om vinteren er der typisk en luftfugtighed på 40-45 %, men om foråret og sommeren stiger den til 55-60 %.

Fem tips til et bedre indeklima. Læs mere på q.dk

’Når der er en højere luftfugtighed, forbedrer det husstøvmidernes levebetingelser, og dermed kommer der flere af dem. Man kan typisk mærke det ved, at det klør mere på huden,’ forklarer Michael René, der er lektor ved Professionshøjskolen Metropol og forfatter til ’Håndbog i praktisk hjælp’.

Husstøvmider, der er hvide, ottebenede dyr på 0,1 til 0,6 mm, lever af afstødte hår samt hudskæl fra både mennesker og dyr. Et menneske afgiver typisk ½-1 g hudskæl om dagen, og alene den mængde kan brødføde tusindvis af husstøvmider i et helt år, skriver Astma-Allergi.dk.

Læs på Femina.dk, hvordan bakteriebomber kan udvikle sig på dit badeværelse.

Støvsug i, rundt om og under sengen

I nogle tilfælde udvikler man husstøvmideallergi, som viser sig ved symptomer som høfeber og astma med hoste, rindende næse, kløe i øjnene, trykken for brystet mv. Allergien kan være meget ubehagelig og noget anstrengende pga. den intense kamp mod de små dyr.

Derfor er det – uanset om man har allergi eller ej – vigtigt at bekæmpe de forhold, der giver optimale betingelser for miderne.

’Det bedste er, hvis man støvsuger rundt om, under og i sengen på madrassen, og at sengetøjet vaskes ved mindst 60 grader. Jo oftere det vaskes, desto mindre hudskæl i sengen til husstøvmiderne,’ siger Michael René.

Han råder også til, at man støvsuger med et rent mundstykke på sengens madras, at man evt. fjerner alle tæpper i soveværelset, sørger for at støvsuge alle stofmøbler og smide vasketøjet i vasketøjskurven.

Endelig hjælper det også at lufte ud to-tre gange dagligt for at forbedre indeklimaet og forværre miljøet for de små mider.

’Man kan gøre meget for at forringe deres forhold, men man kan dog aldrig fjerne dem helt,’ slutter Michael René.

 

Af Mia Qvist Scheelsbeck, Aller Media

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.