Pas på når du lejer bil i udlandet

Der er mange ting, der kan gå galt, når du lejer en bil på ferien. Sørg derfor for at sætte dig ind i kontrakten og tag dine forholdsregler.
Tag eventuelt en runde i bilen, før du kører fra udlejningsstedet. På den måde kan du tjekke, at bilen kører, som den skal, og at du ikke hæfter for fejl, du ikke er skyld i. Arkivfoto.
Tag eventuelt en runde i bilen, før du kører fra udlejningsstedet. På den måde kan du tjekke, at bilen kører, som den skal, og at du ikke hæfter for fejl, du ikke er skyld i. Arkivfoto. Foto: Colourbox/free

Bilen er danskernes bedste ven, når det kommer til udlandsferier.

Det vrimler med forskellige biludlejningsfirmaer, og konkurrencen om at være billigst er til de ferierejsendes fordel.

Men har du ikke sat dig ordentligt ind i reglerne og kontrakten, før du suser gennem en mudret landevej i USA eller en storby i syden, kan bilen hurtigt blive din værste fjende.

- De grelle tilfælde er de små, ukendte, side-gade-udlejningsfirmaer, som siger, at forsikringen er i orden, og så skriver man under. Hvis det viser sig, at den ikke er i orden, kan det være rigtig dyrt, men der er altså også lande, hvor folk bliver holdt tilbage og sat i fængsel, siger Lise Agerley, kommunikationsdirektør i forsikringsselskabet Alka, til Ritzau Fokus.

Derfor råder hun til, at man altid vælger et af de store, anerkendte udlejningsfirmaer, man er tryg ved.

Hos FDM råder man til at leje bilen hjemmefra på biludlejerens danske hjemmeside, fordi hjælpen er nemmere at få i Danmark, hvis man oplever problemer, og kontrakten desuden kan være lettere at tygge sig igennem, når den er på dansk.

Et andet problem, man kan støde ind i, er, at man ikke får den service, man har bestilt og betalt hjemmefra.

- Der er eksempler på folk, som eksempelvis har bestilt en lille bil hjemmefra, men når de kommer til feriestedet, får de stillet en meget større bil til rådighed og bliver påtvunget at skulle betale en ekstra regning og langt dyrere forsikringer for bilen, siger Helle Brasch, jurist i FDM, til Ritzau Fokus.

Hun forklarer, at det også kan handle om børnesæder eller GPS, som man har betalt hjemmefra, men ikke får udleveret, når man får bilen.

Lise Agerley understreger, at man skal være sikker på, at både ansvarsforsikringen, der dækker skade på personer, og kaskoforsikringen, der dækker skader på bilen, er i orden.

- Hvis for eksempel forsikringssummen på ansvarsforsikringen er sat for lavt, så kan man få nogle rigtig høje erstatningskrav, hvis man laver skade på andre mennesker. Ved kaskoforsikringen skal man være opmærksom på, om der er nogle skader, der ikke er dækket, siger hun.

Et stenslag kan hurtigt blive dyrt. Helle Brasch fortæller, at bilforsikringer i udlandet ofte ikke dækker glas, hjul, dæk og spejle, og at det derfor kan være en idé at købe en tillægsforsikring.

Lise Agerley forklarer, at man ikke er dækket af sin egen forsikring, der kun omfatter bilen herhjemme, så man skal tilkøbe forsikringer fra udlejningsfirmaet, når man lejer en bil. Men ofte vil de forsøge at sælge dig flere forsikringer, end du har brug for - så hold tungen lige i munden og køb kun dem, der er nødvendige og kun en enkelt af hver.


Fakta: Hvad skal du være opmærksom på ved billeje?

- Undersøg priser og forsikringer. Prisen bør inkludere lokale afgifter, skatter og administrationsgebyrer. Udlejningsfirmaet vil ofte forsøge at sælge dig ekstra forsikringer, så undersøg på forhånd, hvordan du er dækket. Det er dit eget ansvar, at du har de nødvendige forsikringer.

- Sæt dig ind i kontrakten og forstå den, før du skriver under. Undersøg om der er begrænsninger for, hvor langt du må køre, og hvad reglerne er for afbestilling og påfyldning af benzin. Du skal selv kende til fartbegrænsninger og betale eventuelle bøder eller parkeringsafgifter. Skriv kontrakten ud og gem en kopi af alt, du skriver under på. Så snart du har skrevet under på kontrakten, fanger bordet.

- Tjek bilens tilstand og noter kilometerantal og eventuelle skader på udleveringsblanketten, så du ikke bliver holdt ansvarlig. Hvis der opstår problemer med bilen, skal du vide, hvem du skal henvende dig til - få ikke bilen repareret uden udlejningsfirmaets skriftlige godkendelse.

- Aflever bilen i åbningstiden, så du kan være til stede, når bilen bliver undersøgt. Er det ikke muligt, så tag billeder af bilen, før du afleverer og send det eventuelt til udlejningsfirmaet på mail som dokumentation for, at billederne blev taget den dag.

- Klag straks, hvis udlejningsfirmaet hæver penge fra din konto. De må ikke kræve betaling for en skade på bilen, medmindre de kan bevise, du er ansvarlig for skaden. Oplever du problemer med biludlejningsfirmaet, kan du kontakte og få hjælp fra Forbruger Europa.

Kilde: Forbruger Europa

/ritzau/FOKUS

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.