Pas på med vinen: Så lidt skal der til

Hver tredje dansker tager fejl af antallet af genstande i en flaske vin. Derfor skal vi lære at lave lækre alkoholfrie drinks til gæster.
Det er de færreste der ved, præcis hvor mange genstande en flaske vin indeholder.
Det er de færreste der ved, præcis hvor mange genstande en flaske vin indeholder. Foto: Colourbox/COLOURBOX.COM

Ved du, hvor mange genstande en almindelig flaske vin indeholder? Hvis ikke, så er du ikke alene.

En nye undersøgelse, foretaget af Epinion blandt 3022 danskere for Rådet for Sikker Trafik og Trygfonden, viser nemlig, at hver tredje gætter for lavt på spørgsmålet om, hvor mange genstande en flaske vin på 12,5 procent indeholder.

34 procent af de adspurgte vurderer, at en flaske vin kan omregnes til mellem to og fem genstande, mens det virkelige tal ligger på mellem seks og syv genstande - nogle gange otte genstande, hvis alkoholprocenten er højere.

At så mange gætter forkert, overrasker Michelle Laviolette, der er seniorprojektleder ved Rådet for Sikker Trafik.

- Jeg synes, det er mange, der undervurderer, hvor mange genstande der er i en flaske vin. Man ved jo godt, at en øl er lig med en genstand. Men det er sværere, når man har med en hel flaske vin at gøre, da det er en højere alkoholprocent, siger Michelle Laviolette.

Hun opfordrer derfor danskerne til ikke at tage nogen chancer.

- Det er et stort problem, hvis folk ikke ved, hvor mange genstande der er i en flaske vin. Så kan det få store konsekvenser i trafikken, hvis man eksempelvis tror, at man kan køre hjem, efter at man har drukket en halv flaske vin.

- Vi anbefaler derfor, at man allerede ved første genstand tager en beslutning om, hvorvidt man ønsker at drikke noget mere alkohol og lader være med at køre hjem, eller om man stopper med at drikke mere resten af aftenen. Man skal ikke tage chancer, siger Michelle Laviolette.

Rådet for Sikker Trafik er denne sommer gået sammen med Trygfonden og landets kommuner om spritkampagnen "Klar til et pust?".

Trygfonden forsøger også at sparke liv i kampagnen på årets folkemøde på Bornholm, hvor man vil forsøge at gøre danskerne opmærksomme på alternativerne til alkohol. Det fortæller René Højer, områdechef for sikkerhed i Trygfonden.

- Det er en del af vores festkultur, at vi hæver glasset og skåler med hinanden. Derfor er det en god idé at servere nogle lækre drikkevarer uden alkohol til de gæster, der er i bil.

- Det sikrer, at de er med i festen og ikke bliver fristet af at drikke for meget vin eller øl, siger René Højer.

Den landsdækkende spritkampagne "Klar til et pust?" kører sommeren over, hvor der sker en del trafikulykker med spiritus involveret.

 

Så lang tid tager det at få alkoholen ud af kroppen:

* Et gammelt ordsprog siger, at det tager kroppen en time at forbrænde en genstand - men den teori holder ikke stik for alle mennesker. Det afviger meget i forhold til, hvor meget man vejer.

* Vejer man eksempelvis mindre end 100 kilo, tager det længere tid for kroppen at få alkoholen ud af kroppen - jo mindre man vejer, jo længere tid tager det. I nogen tilfælde kan det tage op til to en halv time per genstand at forbrænde.

* Eksempelvis tager det en mand på 80 kilo, der har indtaget 14 genstande fra klokken 19.00-03.00, til omkring klokken 11 den følgende dag, før alkoholen er fuldstændig ude af kroppen.

Kilde: Rådet for Sikker Trafik

/ritzau/FOKUS

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.