Pas på med at købe brugte brændeovne

Du kan få statstilskud, hvis du skifter den gamle brændeovn ud med en ny. Men skorstensfejere advarer mod at købe den nye ovn brugt.
Trænger din brændeovn til at blive skiftet ud? Der kan være penge at spare, hvis du er hurtig.
Trænger din brændeovn til at blive skiftet ud? Der kan være penge at spare, hvis du er hurtig. Foto: ekstrabladet bonnerup claus ,,/POLFOTO

En brændeovn kan sprede hygge i de kolde vinteraftner.

Du skal dog passe på med at købe brugt. Selv om de brugte ovne er et billigt alternativ til en ny og skinnende en af slagsen, kan det blive dyrt, hvis ovnens tidligere ejer ikke har styr på papirerne, advarer skorstensfejer.

I år er der nemlig indført skærpede lovkrav til partikeludledningen fra brændeovne, så hvis du køber brugt, skal du sikre dig, at brændeovnen kan leve op til miljøkravene.

- Derfor skal du have en såkaldt prøvningsattest. Prøvningsattesten er din garanti for, at ovnen overholder de seneste miljøkrav, siger Oldermand hos Skorstensfejerlauget, Keld L. Jensen til Ritzau Fokus.

Siden den 1. juni 2008 har det været ulovligt at sælge, overdrage eller opsætte brændeovne, hvis de udleder flere sundhedsskadelige partikler end tilladt ifølge brændeovnsbekendtgørelsen. Har man ikke en prøvningsattest må skorstensfejeren altså slet ikke opsætte og montere den nye brændeovn.

I 2008 lød kravet til partikeludledningen fra nye brændeovne på maksimalt 10 gram per kilogram træ - i 2015 blev kravet skærpet til 5 gram per kilogram.

- Hvis prøvningsattesten mangler, kan vi ikke godkende ovnen, og så risikerer man altså at stå med en masse støbejern til ingen verdens nytte, fortæller Keld L. Jensen.

Siden skrotningsordningen for brændeovne blev lanceret den 24. november, har Miljøstyrelsen modtaget 5.000 ansøgninger. Ordningen udløser et tilskud på 2.000 kroner for at skrotte en brændeovn fra 1990 eller før.

Ifølge Keld L. Jensen kan det godt lade sig gøre at finde en ny brændeovn, som lever op til partikelkravene, til under 3.000 kroner, så der kan være god ræson i at skifte den gamle ovn ud, inden ordningen udløber til udgangen af 2016.

De mange ansøgninger om tilskud betyder ekstra travlhed hos landets skorstensfejere, som skal udarbejde de såkaldte skrotningsattester, der er nødvendige for at få støtte, oplyser Skorstensfejerlauget.

Også hos Miljøstyrelsen er der travlt.

- Det går hurtigere, end vi overhovedet havde forestillet os, og vi har nok at gøre med at tage telefonerne og få vores it-system til at håndtere de mange ansøgninger. Det handler jo om at nå at få tilskud, mens der stadig er penge i puljen, siger Gro Iversen, funktionsleder i Miljøstyrelsen, i en pressemeddelelse.

Fakta:

- Lige nu kan du få tilskud, hvis du skal skrotte en eksisterende brændeovn i hjemmet.

- Der er afsat cirka 45 millioner kroner til at støtte skrotningen af op til 21.000 af landets gamle brændeovne efter først-til-mølle-princippet.

- Ordningen løber ved udgangen af 2016, eller når puljen er tom. Se mere på Miljøstyrelsens hjemmeside.

- En brændeovn fra 1990 og før forurener i gennemsnit næsten fem gange så meget som en ny.

Kilde: Miljøstyrelsen

/ritzau/FOKUS

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.