Pas på: Mange får misbrugt deres dankort

I 2014 blev der registreret rekord mange tilfælde af dankortmisbrug. Sådan undgår du at dit dankort bliver misbrugt.
Afluringen af pinkoder sker typisk på perroner eller andre åbne pladser, hvor man ikke altid får afskærmet koden godt nok.
Afluringen af pinkoder sker typisk på perroner eller andre åbne pladser, hvor man ikke altid får afskærmet koden godt nok. Foto: OLE LIND/POLFOTO

Tænker du over at beskytte din pinkode, når du betaler i supermarkedet eller hæver penge i automaten?

Noget tyder på, at danskerne ikke beskytter deres oplysninger godt nok, og det giver svindlere lettere adgang til vores bankkonti. I 2014 slår dankortmisbruget nemlig ny rekord, da der blev registret 65.439 tilfælde af misbrug. I 2013 var tallet 47.460. Det skyldes først og fremmest den markante stigning i antallet af tricktyverier i sommer.

- Vi så især, at kriminelle stjal folks kort, efter de havde afluret deres pinkode. Det skete både som normalt lommetyveri, men også ved at de spurgte offeret om vej og stjal pungen, mens personen forsøgte at hjælpe dem, siger Søren Winge, der er kommunikationschef hos Nets.

Ifølge Søren Winge sker den typiske afluring på perroner og andre åbne pladser, hvor man ikke får skærmet ordentlig af. Og dankortsvindlerne går ofte efter de lette ofre.

- De kriminelle går typisk kun efter de kort, hvor de har haft held med at aflure koden. Derfor skal du holde hånden hen over skærmen, når du taster koden og kigge dig over skulderen, for at se om nogen holder øje. Hvis man gør det, er man ikke et attraktivt offer for tricktyvene, siger han.

Hos Det Kriminalpræventive Råd er man også bekendt med stigningen. Her er det bedste råd også at lægge hånden over tasterne, når man trykker pinkoden.

- Det er en kombination af være opmærksom på, at ingen kan kigge dig over skulderen, når du taster pinkoden og så at have styr på sit dankort efter hver betaling. Det er sværere i eksempelvis supermarkeder, hvor der er mange mennesker. Derfor er det vigtigt at være ekstra opmærksom, siger Anders Rasmussen, der er konsulent hos Det Kriminalpræventive Råd.

Hvis du opdager, at dit kort er stjålet, handler det om at reagere hurtigt. Mange tricktyve hæver nemlig pengene kort tid efter, at de har fået fat i kortet.

- Det første du skal gøre er at kontakte banken og få dem til at spærre kortet. Generelt kan det også være en god idé at holde øje med sin konto løbende, så man kan reagere hurtigt, hvis der bliver trukket et beløb, som man ikke kender til, siger Anders Rasmussen.

Sådan sikrer du dig mod dankortmisbrug:

- Opbevar kort og pinkode hver for sig

- Lær din pinkode udenad og destruer papiret med pinkoden fra banken

- Beskyt din pinkode, når du taster den ind. Lad ikke andre kunne aflæse den

- Skriv aldrig under på en kvittering før totalbeløbet er påført

- Husk din kvittering og gem den til senere kontrol

- Kontroller med jævne mellemrum, at du ikke har mistet dit kort

- Kontroller jævnligt din konto, så du kan reagere, hvis der bliver trukket et beløb, du ikke kender til

- Hvis dit kort er væk, skal du reagere med det samme og kontakte din bank for at spærre kortet

Kilde: Det Kriminalpræventive Råd

Newspaq

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.