Pas på: Kontorstolen er den stille dræber

To ud af tre må se langt efter muligheden for at dyrke motion gennem arbejdet.
Især folk, der sidder på en kontorstol hele dagen, bør sørge for at dyrke motion, men de færreste får muligheden gennem deres arbejdsgiver.
Især folk, der sidder på en kontorstol hele dagen, bør sørge for at dyrke motion, men de færreste får muligheden gennem deres arbejdsgiver. Foto: Colourbox

Hvis du tilbringer det meste af din arbejdsdag i en kontorstol, er det vigtigt at få rørt sig og dyrket noget motion. Men langt fra alle får den mulighed gennem deres arbejdsgiver.

65 procent har hverken fået tilbud om at bruge motionsfaciliteter eller træning igennem arbejdet, mens 66 procent ikke har fået tilbud om at dyrke motion med kollegerne. Det viser tal fra en repræsentativ rundspørge blandt 1000 læsere af HK/Privats nyhedsbrev.

Og det kan give store problemer på lang sigt, hvis man ikke får rørt sig i løbet af dagen.

- Det er skadeligt at have stillesiddende arbejde. På lang sigt kan det ligefrem give alvorlige livsstilssygdomme, og på kort sigt give gener og smerte, siger Heidi Lisette Bille, der er arbejdsmiljøkonsulent i HK/Privat.

80 procent må tænke sig til elastik- og rygøvelser gennem arbejdet. Og det på trods af, at selv få minutters øvelse væk fra skrivebordet kan reducere smerter i muskler og led markant.

En win-win situation for alle

Undersøgelsen viser også, at det er de færreste, der får mulighed for at dyrke motion, mens de er på arbejde.

Kun fem procent har inden for det sidste år fået tilbud om at motionere med kollegerne i arbejdstiden.

Men det kan godt betale sig for virksomhederne at lade medarbejderne tage en tur på kondicyklen eller løbebåndet i virksomhedens motionsrum - og allerhelst i arbejdstiden. På den måde kan man forebygge konsekvenserne af det stillesiddende arbejde, lyder opfordringen fra Heidi Lisette Bille.

- Det er en win-win situation. Når man har et godt helbred, indvirker det også positivt på ens præstation på jobbet. Og så bliver man også mindre syg, så det er positivt for alle, siger hun til Avisen.dk.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.