Pas på kaffepausen: Kaffen kan gøre dig angst og stresset

For meget koffein kan påvirke psyken
Foto: Scanpix/Iris

Af Lisbeth Madsen, Aller Media

Føler du dig stresset og angst, og lider du af uro i kroppen, så kan det være dit kaffeindtag, den er gal med.

Journalisten Murray Carpenter udkom med bogen Caffeinated, hvor han har samlet forskningsresultater og ekspertudtalelser omkring bl.a. koffein og angstsymptomer. Og det samlede billede viser, at hvis du indtager rigtigt meget koffein hver dag, så kan det påvirke din psyke så meget, at din tilstand kan forveksles med en decideret angstlidelse. Det skriver Dailymail.co.uk.

Det hjalp at fjerne kaffen

Bogens forfatter tager bl.a. udgangspunkt i forskere John Greden fra University of Michigan, som har lavet en afhandling om koffein og angst. Han forklarer, at det ikke kun er folk, der er særligt koffeinfølsomme, som kan blive angstpåvirkede. Det store problem er især mængden af koffeinholdige drikke, som vi indtager hver dag. Dvs. alt lige fra kaffe og te til cola og energidrikke.

Lav en lækker chokoladekage med kaffesmag, få opskriften på Femina.dk

Symptomerne på et voldsomt forbrug af koffein kan være svimmelhed, skælven, stakånde, hovedpine, uregelmæssig hjerterytme, panikangst og akut angst. Men selv ved et mindre koffeinforbug vil du kunne opleve nogle af symptomerne.

Tjek disse seks koffeinfri veje til at booste din energi på Femina.dk

Skær ned før du tager medicin

Murray Carpenter henviser i bogen også til en undersøgelse fra 2007, der viste, at da en række deltagere havde indtaget, det der svarer til 1,2 liter kaffe eller energidrik, så fik omkring halvdelen panikangst, uanset om de var arveligt disponerede for det eller ej.

Forfatterens anbefalinger er derfor, at hvis du generelt føler angst, har en diagnose eller får pludselige panikanfald, så bør du kigge på, om du kan skære ned på din koffeinforbug og se, om det hjælper, inden du tyer til medicin.

Erstat din kaffe med denne effektive yogaøvelse, der giver lige så meget energi fra morgenstunden

Se også:

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.