Pas på! I dag er årets farligste arbejdsdag

Tirsdag eftermiddag i oktober er det tidspunkt på året, hvor der sker flest arbejdsulykker, viser statistik.
Arbejdsulykker i byggeriet topper om eftermiddagen. Oveni er tirsdag den farligste ugedag, og oktober den farligste måned, så pas på efter frokostpausen.
Arbejdsulykker i byggeriet topper om eftermiddagen. Oveni er tirsdag den farligste ugedag, og oktober den farligste måned, så pas på efter frokostpausen. Birger Storm / Scanpix

Tjek stilladset og sikkerhedsskoene en ekstra gang i eftermiddag.

Oktober er nemlig den måned, hvor der sker flest arbejdsulykker. Samtidig er der størst risiko for at ryge på skadestuen om tirsdagen, og det farligste tidspunkt på døgnet er mellem klokken 14 og 15. Det skriver Magasinet Arbejdsmiljø på baggrund af en undersøgelse af tal fra den svenske socialstyrelse.

Billedet er det samme i Danmark, men man skal passe på med at spekulere i de farligste måneder og ugedage, siger Peter Kines. Han er forsker ved Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) med fokus på forebyggelse af arbejdsulykker.

"Der sker ulykker hver dag og på alle tidspunkter af året. Så det kan være risikofyldt, hvis ledere og medarbejdere tænker, at de kun behøver at være opmærksomme på ulykker på tirsdage og i oktober. Det giver derimod mening at se på, hvornår på dagen der sker ulykker," siger Peter Kines.

Farlig fyraften

Især byggepladser er farlige for medarbejderne om eftermiddagen. Flere danske og internationale undersøgelser viser, at risikoen for arbejdsulykker i byggebranchen topper mellem klokken 14 og 16.

Det skyldes sandsynligvis, at bygningsarbejderne er trætte og uopmærksomme ved slutningen af arbejdsdagen efter at have mødt tidligt og arbejdet hårdt, siger forskeren.

Når man er træt, er man nemlig langsommere til at reagere, hvis der sker noget.

"Arbejdet i byggebranchen er både tungt og ofte opslidende. Samtidig er der måske ekstra pres på produktionen sidst på dagen, fordi man skal være færdig med dagens opgaver inden fyraften," forklarer han.

Husk madpakken

Den forklaring genkender medarbejderne i det danske tømrerfirma Jakon A/S.

"Et bud kan være, at det er lige før fyraften, hvor folk skal være færdige med nogle opgaver, og det måske går lidt hurtigere, fordi man gerne vil hjem. Det er ofte, når folk skynder sig lidt ekstra, at ulykkerne sker," fortæller Brian Larsen, der er tømrer og fællesarbejdsmiljørepræsentant.

Andre gange skyldes det, at håndværkerne glemmer at spise og drikke tilstrækkeligt, siger firmaets arbejdsmiljøleder Morten Walbeck.

"Vi har haft medarbejdere, som er kommet galt af sted på grund af væske- og energimangel. Da vores håndværkere typisk står op mellem 4.30 og 5.30, er det vigtigt, at de selv tager ansvar og spiser og drikker ordentligt om morgenen og igen omkring 8.30 og 11.30, så de har energi til både at kunne præstere et fysisk hårdt arbejde og bevare koncentrationen hele dagen," siger han til Magasinet Arbejdsmiljø.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.