Pas på hunden i påsken: De lækre frokoster kan være det rene gift

Vi samles i påskedagene om hyggelige frokostborde. Men hold øje med hunden. Den må ikke selv tage for sig af retterne.
Hunde har ikke nødvendigvis godt af de samme lækkerier som deres mennesker. Tvært imod.
Hunde har ikke nødvendigvis godt af de samme lækkerier som deres mennesker. Tvært imod. Foto: SCANPIX arkiv

Hvis din hund kommer slingrende, er det ikke nødvendigvis fordi den har fået fat i en påskeøl og drukket af den.

Det kan være meget værre. Den kan have fået fat i noget af påskemaden. Og det kan mange hunde ikke tåle.

Er der noget, der er er meget af på påskebordet, så er det chokolade og fed og salt mad. Og det gør du klogt i, at holde hunden fra. Sådan lyder advarslen i en pressemeddelelse fra Agria Dyreforsikring.

- Hvis din hund indtager for meget salt, kan den ikke kun få alvorlige mave- tarmproblemer, men også få saltforgiftning, siger Lena Bjurström.

Hun er dyrlæge og hundeekspert hos Agria Dyreforsikring og advarer desuden i mod at give hunde salt som brækmiddel.

- Det kan være direkte livsfarligt for den, siger Lena Bjurström.

Ud over salt og fedt skal man være opmærksom på, at hunden ikke får tænderne i chokolade. Specielt mørk chokolade. Det kan være decideret livsfarligt for hunde.

Det høje kakaoindhold i mørk chokolade indeholder theobromin, et stof som er meget giftigt for de firbenede familiemedlemmer.

Det afhænger af hundens størrelse, hvor mange chokoladepåskeæg, der skal til, før det bliver farligt. En hund på 10 kilo kan spise op til 40 gram mørk chokolade, uden det får alvorlige konsekvenser. For den lyse chokolade ligger grænsen på cirka 100 gram, oplyser Agria Dyreforsikring.

Andre fødevarer, som hunde ikke kan tåle, men som findes på påskebordene, er hårde nødder og rosiner. Det er snacks for mennesker, men man skal ikke lade sig friste til at give lidt godter videre under bordet.

Hunde kan ikke nedbryde nødder med skaller på, som derfor kan sætte sig fast i hundens mave- og tarmsystem. Vær ekstra opmærksom på macadamianødder, som anses for at være meget giftige for hunde. Både friske druer og rosiner kan forårsage akut nyresvigt hos din hund.

Hvis du har mistanke om, at din hund har været på rov og spist noget, den ikke kan tåle, bør du kontakte dyrlægen. Symptomerne kan være, at hunden ikke vil æde eller drikke, som den plejer, eller at den rammes af intens opkastning eller diarre.

Andre tegn på forgiftning er vaklende eller slingrende gang, stor tørst eller mavepine. Hunden kan også få rystelser eller savle.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.