Pas på: Hovedpinepiller mistænkes for at give børn ADHD

Forskere bekræfter dansk undersøgelse, som viser at Panodil, Pamol og Pinex kan være årsag til at børn får ADHD.
Gravide der tager helt almindelige smertestillende piller risikerer, at deres barn får ADHD.
Gravide der tager helt almindelige smertestillende piller risikerer, at deres barn får ADHD. Foto: Iris/Scanpix/modelfoto

Gravide kvinder, der tager de populære smertestillende piller som Panodil, Pamol og Pinex øger risikoen for, at deres barn udvikler ADHD.

Det viser et forskningsprojekt publiceret i Journal of the American Medical Association.

Det er det aktive stof Acetaminophen, der også er kendt som Paracetamol, der mistænkes for at være skurken.

Det skriver Metroxpress.

Stoffet er årsag til forandringer i nervesystemet hos fosteret. Det kan føre til følelses- og adfærdsvanskeligheder, skriver forskerne i rapportens konklusion.

Gravide spiser piller

Forskningsprojektet bekræfter således lignende danske undersøgelser, men alligevel er brugen af mange af de smertestillende piller stadig udbredte hos mange gravide.

Ifølge forskerne kan det dreje sig om helt op til halvdelen af alle gravide i Europa og USA, der stadig bruger pillerne trods de kendte risici.

Data i tusindvis

Forskerne brugte data fra over 14.500 familier i Storbritannien, og her kunne de se, at 53 procent af mødrene havde brugt Acetaminophen efter 18 ugers graviditet, mens 42 procent havde brugt det frem til 32. uge.

Forskerne tog højde for socio-økonomiske faktorer samt rygning, alkoholindtag og genetik, og deres konklusion var, at gravide der brugte acetaminophen i 18. uge af graviditeten havde en forhøjet risiko for, at barnet ville udvikle følelses- og adfærdsmæssige vanskeligheder som ADHD.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.