Pas på! Her angriber svamp og mug i dit hjem

Har du fået mug eller svamp i hjemmet, skal det udryddes øjeblikkeligt. Nogle gange kan det gemme sig uventede steder.
Mug og svamp i dit hjem kan skade både dit helbred og boligens tilstand.
Mug og svamp i dit hjem kan skade både dit helbred og boligens tilstand. Foto: SCANPIX arkiv

Af Cecilie Wenstrup, Traffic Center, Aller Media

Mug og svamp kan gøre livet mere end almindelig surt for alle. For det første kan det ødelægge dine vinduer, lofter eller hvor det nu må gemme sig, men det kan også være skadeligt for helbredet. Det kan give kløende øjne og efterlade dig konstant hostende og nysende. De fleste af os ved godt, hvor vi kan finde mug eller svamp, men der er et par steder, som vi ofte glemmer at tjekke.

Hvor rent er dit badeværelse? Læs mere på isabellas.dk

Tjek vaskemaskinen

Mørke og fugtige steder, det er her mug trives allerbedst. Dermed er de rum i vaskemaskinen, hvor du putter sæbe og skyllemiddel i, de perfekte rum for mug at trives. For at forhindre det, så sørg altid for at efterlade rummene åbne efter hver vask, så de kan tørre, siger ejendomsmægler Sabine Schoenberg, der er vant til at finde mug eller skimmelsvamp de særeste steder når hun kigger på huse, til GoodHousekeeping.com.

5 vilde hammerslag i 2015: Se dem på Madogbolig.dk

I skorstene

Er din skorsten efterhånden lidt rusten, så vil der naturligt komme sne eller regnvand ind i den. Det kan få mug til at vokse mellem stenene. Derfor er det blandt andet vigtigt at lade skorstensfejeren komme forbi en gang om året for at forhindre dette.

Undgå skimmelsvamp i boligen: Læs mere på Isabellas.dk

Vindueskarme og skabet under køkkenvasken

Hvis dit vindue er utæt, så kan du også forberede dig på, at der vil komme mug eller svamp. Det samme gælder, hvis der er et rør, der lækker under køkkenvasken.

- Det er vigtigt ikke at tage for let på det og bare tænke, det ordner jeg i morgen. Du skal åbne vinduerne og tage både handsker, beskyttelsesbriller og en maske, der dækker mund og næse på, før du kan begynde at skrubbe det ned med en nylonbørste, klorin og varmt vand. Lad det sidde på i et kvarter, før du renser det væk med vand. Sørg for at tørre området godt, eventuelt med en hårtørrer eller en fane, inden du lukker vinduerne igen.

Tjek servicet

Sætter du nogle gange dine tallerkner, kopper eller skåle ind i skabene selvom de måske stadig er lidt våde? Det skal du lade være med, for mug trives ualmindeligt godt her. Især hvis det ikke er service, som du bruger så tit. Opdager du det på en kop eller tallerken, så kom det med det samme i opvaskemaskinen, og vaske skabet efter med eddike og vand. Du bør også vaske din opvaskemaskine efter brug.

Kig bilens lædersæder efter

Hvis du parkerer din bil i en fugtig garage, skal du være opmærksom på at mug elsker at gro på læder. Derfor er det vigtigt, at der er god udluftning i din garage, siger Sabine Schoenberg.

Se også:

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.