Pas på: Haveulykker på vej mod ny rekord

Det er en god idé at passe på arme og ben, hvis du skal en tur i haven i påsken.
Det er ikke altid lige sikkert at gå en tur i haven.
Det er ikke altid lige sikkert at gå en tur i haven. Modelfoto: Iris

Nu kommer påsken, hvor mange af os går i haven. Men pas på arme og ben. For friske tal fra Odense Universitetshospital tyder på, at 2015 bliver rekordår for haveulykker. Det skriver brancheorganisationen Forsikring & Pension.

Skadestuen ved Odense Universitetshospital behandler ca. 50.000 tilskadekomne hvert år. Efter 3. kvartal i 2015 er der allerede registreret 472 ulykker i haven. Den hidtidige rekord lød på 474 i 2012. Derfor er vi lige nu kun få ulykker fra rekord. Forsigtig anslået svarer de 472 ulykker til 9.440 på landsplan.

- Er du uheldig at ende på skadestuen, når du gør-det-selv i haven, og ulykken giver dig varige mén, kan du få erstatning, hvis du har en ulykkesforsikring, siger Anja Lintrup Sørensen, konsulent i Forsikringsoplysningen.

Man skulle tro, at de fleste haveulykker sker under større opgaver som fx træfældning. Men faktisk viser tal fra Odense Universitetshospital, at hækkeklipperen og græsslåmaskinen er de farligste redskaber i haven.

Hvis venner eller naboer hjælper dig

Har du en ven eller nabo til at hjælpe dig med havearbejdet, har de typisk mulighed for at få erstatning fra Arbejdsskadestyrelsen, hvis uheldet skulle være ude. Har din ven/nabo en heltidsulykkesforsikring, kan de også få erstatning derfra, hvis ulykken giver varige mén.

- Du behøver ikke selv at forsikre den ven eller nabo, du har til at hjælpe dig med at fælde træer eller male dit hus. Alle, der "arbejder for andre", har mulighed for at få erstatning, hvis de får en arbejdsskade - også selv om de arbejder gratis, siger Anja Lintrup Sørensen.

Sikkert havearbejde

Vil du undgå at bruge påskeferien på skadestuen, så følg disse råd:

  • Kast dig ikke ud i opgaver, som du usikker på, om du kan klare selv
  • Tjek at sikkerhedsanordningerne virker på dit udstyr - og lad være med at ændre eller pille ved dem
  • Stop altid græs- eller hækkeklipperen, hvis noget har sat sig fast
  • Brug solidt fodtøj og sikkerhedsudsyr
UDVID

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.