Pas på forstoppelse: Så mange laver ikke stort på jobbet

Hver femte dansker laver ikke stort, når de går på toilettet på arbejdspladsen.
Mange danskere klemmer ballerne sammen på jobbet, hvis det er mere end en tissetår, der trænger sig på.
Mange danskere klemmer ballerne sammen på jobbet, hvis det er mere end en tissetår, der trænger sig på. Foto: Colourbox

Du er på arbejde, og pludselig får du trang til virkelig at gå på toilettet? Hvad gør du?

Klemmer ballerne sammen og lader som ingenting? Så agerer du som næsten hver femte dansker, viser en undersøgelse, YouGov har foretaget for metroxpress. Den viser også, at hver femte dansker i løbet af de seneste to år ikke har lavet stort, når de har været på toilettet på arbejdspladsen.

"Det er et kedeligt resultat. Det er meget usundt, og det er desværre et voksende problem. Hvis du har afføringstrang, skal du altså ud med det," siger Gerd Johnsen, der er specialsygeplejerske i afføringsproblemer.

Hvis du samler ballerne og klemmer bækkenbunden sammen for at sende afføringen tilbage i tyktarmen, risikerer du nemlig forstoppelse. Der kan gå op til 24 timer, før afføringen igen vil sætte kurs mod endetarmen, og da vil din afføring være mere hård og dermed måske gøre mere ondt at få ud. Tyktarmen suger nemlig væske fra afføringen. Når du sender afføringen tilbage til tyktarmen, vil afføringen blive suget fri for endnu mere væske.

Det er desuden usundt at gå med en overfyldt tarm.

"Det påvirker dig rigtig meget. Det tager din energi, du bliver uoplagt og har mest lyst til at lægge dig på sofaen, og det er jo ikke optimalt at have det sådan, når man er på arbejde," siger Gerd Johnsen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.