Pas på! Forkert klippede tånegle kan give smerter

Læs her, hvordan du klipper dine negle rigtigt.
Selvom vores fødder dagligt udsættes for en hel del, er rigtig mange af os ikke så gode til at pleje dem. Især tåneglene mangler ofte omsorg.
Selvom vores fødder dagligt udsættes for en hel del, er rigtig mange af os ikke så gode til at pleje dem. Især tåneglene mangler ofte omsorg. Foto: SCANPIX arkiv

Af Maria Jönsson Bebe, Q.dk

Tåneglene er for de flestes vedkommende nok ikke det område på kroppen, der får mest pleje.

Men det kan alligevel være en god ide at tage sit plejeregime til revision, for den forkerte klipning kan forvolde både smerte og irritation.

Selvom vores fødder dagligt udsættes for en hel del, er rigtig mange af os ikke så gode til at pleje dem. Især tåneglene mangler ofte omsorg, og i mange tilfælde bliver de ligefrem behandlet forkert. Og det er faktisk en rigtig dårlig ide, da fejlklipning på sigt kan medføre gener som smerter og infektion. Det skriver norske KK.no

Mange mennesker døjer med indgroede tånegle; neglen har simpelthen vokset sig ind i den omkringliggende hud, hvilket resulterer i smerter og irritation. Det er som oftest storetåen, der er mest udsat, men i princippet kan alle tåneglene blive ramt. Det kan, ifølge Norsk helseinformatik give deciderede infektioner, hvor der kan komme puds ud fra det inficerede hudområde.

Kosten som giver dig negle der ikke flækker: Læs mere på Femina.dk

- Dette er meget normalt, jeg har mindst én patient om ugen. De fleste med indgroede negle går imidlertid ikke til lægen, kun de som er mest plaget, og som har fået infektion, fortæller læge Brynjulf Barexsten til KK.no

Virker håndlæsning egentlig? Se svaret på Q.dk

Symptomerne kan, udover hævelser og infektioner, også bevirke, at man har problemer med at have sko på, og ved alvorlige tilfælde, hvor den indgroede negl ikke er blevet rettidigt behandlet, kan et kirurgisk indgreb blive nødvendigt. Derfor er det en rigtig god ide at opsøge læge eller fodterapeut, hvis man lider af indgroede tånegle.

Klipningen er vigtig

Den hyppigste årsag til indgroede tånegle er forkert klipning af tåneglen. Typisk klipper man neglen i en for kraftig bue, så neglen bliver for kort ude i siden af tåen.

Lena Sveen, der er tilknyttet skønhedsklinikken Tone Lise Akademiet siger til KK.no:

- Du skal klippe lidt af neglen, og det er vigtigt, at de ikke klippes for korte.

Derfor bliver dine negle gule af neglelak: Læs svaret på Femina.dk

Ideelt set skal der være et par millimeter tilbage af neglen, og det gælder også den øverste del af neglen, og altså ikke kun i siderne. Både saks og fil kan bruges til at klippe neglene, og ellers anbefaler Lena Sveen, at man kombinerer brugen:

-  Er neglene for lange, kan du først klippe dem til, og så justere til med en fil. Hvis de er korte, er det nok med et par strøg.

Se også:

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.