Pas på fodgængerne i aften

Selv om du lader bilen stå, når du skal hjem fra julefrokosten, er du ikke sikker i trafikken. Pas på bilerne og dig selv, siger eksperterne.
Det er en god idé at følges med andre hjem fra julefrokosten, hvis man er til fods, råder både Havarikommissionen og Rådet for Sikker Trafik.
Det er en god idé at følges med andre hjem fra julefrokosten, hvis man er til fods, råder både Havarikommissionen og Rådet for Sikker Trafik. Foto: colourbox.com/CHINAFOTOPRESS/MAXPPP/COLOURBOX.COM

Det kan være en rigtig dårlig idé at gå hjem fra julefrokosten i aften. Særligt hvis du har fået lidt for meget af de våde varer, mener Havarikommissionen.

- Vi ved godt, at man ikke skal køre fuld hjem i bil, men man bringer også sig selv i fare, hvis man tager hjem efter julefrokosten til fods, siger Mette Fynbo, der er formand i Havarikommissionen.

Her har man netop undersøgt en række alvorlige ulykker i trafikken.

Undersøgelsen viser, at fulde fodgængere ofte kræver bilisternes fulde opmærksomhed.

-Fulde fodgængere har typisk svært ved at afstandsbedømme bilerne og vurdere deres hastighed, hvilket er vigtigt, når man færdes i trafikken, siger Mette Fynbo.

Tal fra Vejdirektoratet viser, at antallet af alvorlige trafikulykker med fulde fodgængere involveret er på sit højeste niveau i december.

Fra 2010-2014 blev 75 fulde fodgængere dræbt eller kom alvorligt til skade i trafikken, og 13 af ulykkerne fandt sted i december.

Tallet er relativt beskedent, men det er der en god grund til. Når fodgængerne mister kontrollen, må andre tage over for dem. Det kender man alt til i taxabranchen.

- Når vi kører i midtbyen på den her tid af året, er det nærmest i gåtempo og med et øje på hver finger. Folk vader rundt ude på vejen for et godt ord, siger Ivan Naurholm, der er taxichauffør hos 4X35, til Ritzau Fokus.

Af samme grund sætter han aldrig kunder af et sted, hvor de skal krydse en stor vej eller gå et længere stykke hjem.

- Varmen i taxaen gør, at kunden ofte er faldet halvt i søvn på turen, og så kan motorikken godt svigte dem yderligere, når de skal ud i kulden. Så ender man ofte med at følge dem helt hen til døren, forklarer han.

I taxabranchen regner man julefrokosttiden for at være den mest stressfyldte tid på året netop på grund af fulde fodgængere og cyklister.


Gode råd til fodgængere:

- Er din ven eller kollega på vej hjem fuld fra julefrokosten til fods, bør du overtale vedkommende til at tage en taxa eller tilbyde en sengeplads.

- Hvis der ikke er et fortov at gå på, skal du gå mod kørselsretningen. På den måde kan bilisterne bedre se dig.

- Husk nu reflekserne. Bilisterne har svært at se dig i dit mørke vintertøj.

- Vent på grønt lys. Fulde fodgængere har svært ved at afstandsbedømme bilernes hastighed.

- Gå på oplyste veje, hvis det er muligt.

- Kan man finde en ven at følges med, er det en rigtig god idé.

Kilder: Havarikommissionen, Rådet for Sikker Trafik.

/ritzau/FOKUS

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.