Pas på farlige e-cigaretter: Kan eksplodere uden varsel

Læger advarer nu om, at e-cigaretter i adskillige tilfælde er sprunget i luften pludseligt og uden varsel.
Forskere advarer nu om, at e-cigaretter kan eksplodere i lommen, munden eller andre steder.
Forskere advarer nu om, at e-cigaretter kan eksplodere i lommen, munden eller andre steder. Arkivfoto: Bax Lindhardt, Scanpix

E-cigaretter er langt mindre skadelige for dit helbred end almindelige cigaretter. Indtil de eksploderer i hånden eller munden på dig, vel at mærke.

Medier melder med jævne mellemrum om eksempler på, at e-cigaretter er eksploderet, og nu har læger fra University of Washington Medical Center i Seattle luftet deres bekymring i et indlæg i The New England Journal of Medicine. Det skriver Videnskab.dk.

Over en ni måneder lang periode fra oktober 2015 til juni behandlede dr.med. Elisha Brownson og hendes kolleger 15 patienter med brandsår og ætsninger forårsaget af eksploderende e-cigaretter.

Læs også hos Videnskab.dk: Hvad er mest usundt: stoffer, alkohol eller cigaretter?

De fleste af skaderne (53 procent) gik ud over lår- og lyskeområdet, når de elektroniske cigaretter eksploderede i patienternes lommer. 33 procent af skaderne var håndskader, mens 20 procent var ansigtsskader.

Mange af tilfældene var tilmed ganske alvorlige. Én patient mistede flere tænder og måtte i intensiv behandling, efter at en e-cigaret eksploderede i patientens mund. Andre har haft brug for omfattende hudtransplantationer.

»Vi forudser, at mange hospitaler vil opleve en stigning i skader forårsaget af e-cigaret- eksplosioner i takt med, at e-cigaretterne bliver mere populære,« skriver lægerne fra Seattle.

»Tidligere har man troet, at disse eksplosioner var isolerede tilfælde, så tyder skaderne blandt vores 15 patienter på, at e-cigaretter kan udgøre et offentlig sikkerhedsproblem, som kræver øget regulering samt designændringer for at forbedre sikkerheden. I mellemtiden bør både forbrugere af e-cigaretter samt sygehusvæsner være bevidste om risikoen.«

Når uheldet er ude, er det ofte, fordi e-cigaretternes lithium-ion- batterier overopheder. Ifølge Elisha Brownsons patienter sker det ofte pludseligt og uden varsel.

Andre artikler på Videnskab.dk:

E-cigaretter gør det ikke lettere at holde op med at ryge

Celler tager skade af e-cigaretter

Forskere: "Englefisse" er ikke farligt

 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.