Pas på: Facebook-råd kan fremprovokere hjertestop

Det kan i værste fald forværre situationen, hvis man følger et råd om at hoste kraftigt, når man har brystsmerter, advarer en førstehjælpsekspert.
Man skal ikke forsøge sig med at hoste kraftige brystsmerter væk, lyder advarslen fra Dansk Førstehjælpsråd.
Man skal ikke forsøge sig med at hoste kraftige brystsmerter væk, lyder advarslen fra Dansk Førstehjælpsråd. Foto: Colourbox

Host kraftigt.

Sådan lyder et råd til folk, der oplever brystsmerter, når de er alene. Rådet deles i disse dage i stor stil på Facebook, men der er bare et problem. Der er intet medicinsk bevis for, at rådet virker, og det kan i værste fald forværre situationen. Det skriver beredskabsinfo.dk.

- Hvis man har en blodprop i hjertet og skal anstrenge sig for at hoste kraftigt, som det anbefales i billedteksten, kan det i værste fald fremprovokere et hjertestop, siger Thomas Egesborg Pedersen, der er formand for Dansk Førstehjælpsråd, til beredskabsinfo.dk.

Rådet om at hoste, også kaldet "hoste-genoplivning", dukker op på de sociale medier med jævne mellemrum, og blandt andet Dansk Råd for Genoplivning har tidligere været ude og dementere det.

faktaboks
Det skal du gøre, hvis du oplever brystsmerter, når du er alene:
  • Sæt eller læg dig så behageligt som muligt.
  • Ring 1-1-2 og følg instruktionerne fra den sundhedsfaglige medarbejder på alarmcentralen.
  • Tag det roligt og undgå anstrengelser, mens du venter på, at hjælpen når frem.

Kilde: Dansk Førstehjælpsråd og beredskabsinfo.dk

UDVID

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.