Pas på! Disse ting må din hund IKKE spise

Det er hyggeligt at give sit kæledyr små godbidder, men der er en lang række madvarer til mennesker, som kan gøre din hund alvorligt syg.
Det bedende blik fra en lækkersulten vovse kender alle hundeejere. Men pas på hvad du giver din hund!
Det bedende blik fra en lækkersulten vovse kender alle hundeejere. Men pas på hvad du giver din hund! Foto: SCANPIX arkiv

Det kan være svært at sige nej til en hund med store øjne, der sidder og kigger kærligt på din mad. Men det er vigtigt at vide, om din hund overhovedet kan tåle en smagsprøve fra menneskets spisebord.

- Vi ser ofte, at hundeejere bliver overrasket over, hvad deres hund ikke kan tåle, lyder det fra adfærdskonsulent hos Dansk Kennel Klub, Lise Lotte Christensen, til Ritzau Fokus.

- Hunden viser jo interesse for vores mad. Den vil meget gerne smage, for den ved ikke, det er giftigt for den. Det kan hunden altså ikke selv administrere, fortæller hun.

Og det er særdeles vigtigt at vide, hvad hunden kan og især ikke kan tåle. Flere madvarer indeholder nemlig stoffer, der er decideret giftige og ekstremt skadelige for hunde, og som kan medføre indre blødninger og i værste fald være livsfarlige for dit kæledyr.

- Vi oplever især, at folk kommer ind med hunde, som er blevet syge efter at have spist chokolade. Det er den primære kilde til forgiftning, siger Thea Kamstrup, der er dyrelæge hos Herlev Dyreklinik, til Ritzau Fokus.

- Og risikoen for forgiftning er størst hos de mindre hunde, der ikke har så mange kilo at stå igen med, hvis de kommer til at spise noget giftigt. Der er forskel på, om det er en stor hund eller en lille chihuahua, der har spist en plade chokolade, forklarer Thea Kamstrup.

Her er listen over ting, du ikke må give til din hund:
  • Mørk chokolade - jo højere indhold af kakao, des giftigere for hunde.
  • Slik - sødestoffet xylitol, som også findes i tyggegummi, er giftigt for hunde.
  • Rosiner og vindruer - kan være giftige for hundens nyrer.
  • Nødder - kan i større mængder være decideret livsfarlige for hunde.
  • Løg - både spise- og blomsterløg er giftige for hunde .
  • Æblekerner, kirsebærsten, abrikossten og blommesten indeholder cyanid, som er giftigt for hunde.
  • Avocado - indeholder stoffet persin, som er meget giftigt for hunde.
  • Tomater og tomatplanter.
  • Kaffe - både kaffegrums og koffeinholdige drikke kan være skadelige for din hund.
  • Alkohol.

Kilde: Dansk Kennel Klub

/ritzau/FOKUS

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.