Pas på: Disse stavblendere forgifter din mad

En test viser, at tre ud af 10 stavblendere efterlader hormonforstyrrende stoffer i din mad.
Forbrugerstyrrelsen har i en test fundet tre stavblendere med et bekymrende indhold af hormonforstyrende stoffer.
Forbrugerstyrrelsen har i en test fundet tre stavblendere med et bekymrende indhold af hormonforstyrende stoffer. Foto: Colourbox/free

Det behøver ikke være de råvarer, du bruger, der forgifter din mad. Det kan såmænd også komme fra dine køkkenredskaber. I en test af 10 forskellige stavblendere, har forbrugerstyrelsen Tænk fundet tre produkter, der direkte forgifter din mad.

Det drejer sig om blenderne af mærket Kitchen Aid 5KHB2571 og Electrolux ESTM6400, hvor klorparaffiner blev fundet i en mildere grad. Værre stod det til med OBH Nordica Quickmix 6705/6704.

- Det, vi har gjort, er, at vi har testet blenderne i en særlig kemisk væske, der bruges til den slags forsøg. Her så vi, at tre blendere efterlod spor af klorparaffiner i væsken. Så gentog vi forsøget og fik nogenlunde det samme resultat. Til sidst testede vi OBH-blenderen, der havde den største afgivelse af klorparaffiner, på en madlignende blanding. Her fik vi det samme resultat, forklarer Stine Müller, projektleder i Forbrugerrådet Tænk Kemi.

Klorparaffiner er en gruppe af stoffer, som er mistænkt for at være hormonforstyrrende og derigennem også kræftfremkaldende.

Ikke første gang

Det er ikke første gang, OBH's blender er testet positiv for klorparaffiner. Det skete også ved en lignende svensk undersøgelse i oktober 2014.

I et svar til forbrugerstyrelsen skriver OBH, at man, siden den svenske undersøgelse, har været i gang med at identificere og eliminere problemet. Videre skriver OBH, at afgivelsen af klorparaffin sandsynligvis skyldes en smøreolie.

Forbrugerstyrelsen glæder sig over, at OBH har reageret på resultatet, men undrer sig over, at man ikke trak produktet tilbage fra hylderne allerede i oktober 2014.

- Vi har jo kun undersøgt 10 forskellige blendere. Hvis man er nervøs for, at ens egen blender kunne afgive klorparaffiner, bør man kontakte producenten og spørge, siger Stine Müller.

Hun understreger, at klorparaffiner findes i andre apparater og madprodukter. Er man optaget af at mindske risikoen for indtag af det farlige stof, bør man skille sig af med sin OBH Nordica Quickmix 6705/6704-blender.

I samme ombæring testede Forbrugerstyrrelsen også kvaliteten af de 10 blendere.

Fakta: Kvalitetstest af de 10 blendere

Karakter: Meget god
Bosch MSM 87140
Braun Multiquick 7 MQ 735
Russel Hobbs Illumina
Philips HR1643
Kitchen Aid 5KHB2571

Karakter: God
OBH Nordica Quickmix 6704/ 6705
Dualit DHB2
Electrolux ESTM6400

Karakter: Middel
Centurion SR 110
Waves HB-60

Newspaq

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.