Pas på! Disse fødevarer kan ødelægge din søvn

Se hvad du skal holde dig fra inden sengetid.
Det der med at ligge søvnløs ... Det er en pine, ved alle, der har prøvet det.
Det der med at ligge søvnløs ... Det er en pine, ved alle, der har prøvet det. Foto: SCANPIX arkiv

Af Mia Qvist Scheelsbeck, Aller Media

En varm kop mælk eller en kop urtete kan få de fleste til at falde til ro – og måske endda i søvn. Der er en række mad- og drikkevarer, der har ry for at hjælpe os med en god nats søvn.

Men der er faktisk også en del ting, der ligefrem kan ødelægge vores søvn, hvis vi indtager dem om aftenen. Og det kan have konsekvenser. Søvnmangel kan bl.a. sløre vores dømmekraft, og den kan også få os til at spise mere og usundere mad, forklarer Kelly Glazer Baron, der er ph.d. og søvnforsker ved Northwestern University’s Feinberg School of Medicine.

- Og vi ved, at der er en række fødevarer, der enten kan fremme eller ødelægge din søvn, udtaler Kelly Glazer Baron til Huffingtonpost.com.

Fik du ikke orgasme efter sex? Læs på Femina.dk, hvordan det kan ødelægge din søvn

Her er 6 af dem, der kan ødelægge din søvn

1. Kaffe

Det er naturligvis ikke overraskende, at kaffe optræder på listen. Men det overraskende ligger måske i, at selv en kop kaffe om eftermiddagen faktisk kan påvirke din søvn.

Derfor råder Kelly Glazer Baron til, at man drikker sin sidste kop kaffe tidligt på eftermiddagen – for selvom du ikke har svært ved at falde i søvn, påvirker koffeinen søvnkvaliteten.

Vælg i stedet en kop urtete om aftenen uden koffein.

2. Chokolade

Selvom du hverken drikker kaffe eller sort te før sengetid, er der andre potentielle koffein-syndere, der kan skade din søvn. Det gælder f.eks. mørk chokolade.

Koffeinindholdet varierer fra mærke til mærke, men det kan være en god idé uanset hvad at holde sig til at spise et enkelt stykke chokolade eller to om aftenen – og ikke en hel plade chokolade.

3. Alkohol

Selvom du måske falder hurtigere i søvn efter et glas rødvin eller to, er alkohol ganske ødelæggende for de søvnstadier, du skal igennem i løbet af en nat. Det kan faktisk have en effekt på din hukommelse og motorik, hvis disse stadier forstyrres, har forskning vist.

Ifølge Kelly Glazer Baron vil alkohol også gøre din søvn lettere senere på natten, og du vil typisk drømme flere underlige drømme – og den urolige søvn vil gøre dig ganske udmattet næste dag.

Er du klar over, at vinen går lige i brysterne? Læs på Femina.dk om, hvordan alkohol påvirker kroppen'

4. Kød

Det er ikke en god idé at spise en stor bøf lige før sengetid. Generelt kan man nemlig sige, at proteinholdig mad, som kræver en del arbejde for kroppen at fordøje, kan gøre det sværere at sove, fordi den sætter kroppen på overarbejde.

- Din krop er simpelthen ikke bygget til at fordøje mad, når du sover, uddyber Kelly Glazer Baron.

5. Stærk mad

En undersøgelse lavet af nogle australske forskere, og som har været publiceret i The International Journal of Psychophysiology, viser, at stærk mad kan forstyrre søvnen.

I undersøgelsen blev en gruppe mænd bedt om at indtage stærke sager som tabasco-sauce og sennep, og de aftener, hvor mændene indtog det, havde de sværere ved at falde i søvn end på de aftener, hvor de ikke indtog stærk mad.

Forskerne kunne måle en lille ændring i kropstemperaturen efter indtaget af den stærke mad, og det er måske netop her, problemet ligger, da kropstemperaturen faktisk gerne skal falde en smule ved sengetid.

Søvnekspert: Så mange timer skal du minimum sove hver nat

6. Vand

Selvom det er vigtigt at være hydreret hele døgnet rundt, kan det være ganske skidt at drikke alt for meget vand inden sengetid.

Derfor råder Kelly Glazer Baron til, at man ikke drikker for meget te, vand eller spiser vandholdige madvarer såsom vandmelon inden sengetid.

Problemet er, at får du for meget vand, skal du måske på toilettet i løbet af natten, og det forstyrrer søvnen.

- Te kan være en del af et dejligt, afslappende ritual om aftenen. Men hvis du drikker det en time før sengetid, kan du risikere at skulle op på toilettet om natten, siger Kelly Glazer Baron.

Kilde: Huffington Post

Se også:
 

 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.