Pas på: Dine småkager kan indeholde kræftfremkaldende stoffer
Hvis du skifter hjortetaksalt ud med natron, mindskes risikoen for det kræftfremkaldende stof akrylamid i dine julesmåkager.
Vil du imponere familie og venner med dine bageevner skal du være opmærksom på risikoen ved det kræftfremkaldende stof akrylamid
Vil du imponere familie og venner med dine bageevner skal du være opmærksom på risikoen ved det kræftfremkaldende stof akrylamid Foto: Scanpix arkiv


Masseproducerede købesmåkager slår sjældent smagen og glæden ved det hjemmelavede bagværk.

Men vil du imponere familie og venner med dine bageevner, skal du være opmærksom på risikoen ved stoffet akrylamid, som udvikler sig i småkagerne og kan være kræftfremkaldende i for store mængder.

Det kan læses på kampagnesiden Mad Med Mindre Kemi, som administreres af Fødevarestyrelsen, på facebook.

For at undgå, at mængden af akrylamid bliver så høj, at det udgør en sundhedsrisiko, skal man kun bage småkagerne til de er gule - ikke til de bliver brune, oplyser Fødevarestyrelsen.

Skift hjortetaksalt ud med natron

Et andet effektivt råd, er, at droppe hjortetaksalten og i stedet benytte natron. Småkager bagt med natron udvikler nemlig mindre akrylamid end småkager bagt med hjortetaksalt.

I Mad Med Mindre Kemis facebookopslag kan du se en række billeder, der viser, hvordan mængden af det kræftfremkaldende stof udvikler sig under bagning med henholdsvis natron og hjortetaksalt.

STOP NÅR SMÅKAGEN ER GYLDEN Skal du bage småkager til julen, så bag dem til gul og ikke til brun. Bag gerne med natron...

Opslået af Mad Med Mindre Kemi på 16. december 2015

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.