Pas på: Din makeup kan gøre dig syg

Øjenbetændelse, herpes eller forkølelse. Uren makeup kan have konsekvenser.
Din makeup kan sagtens være fyldt med bakterier uden du ved det.
Din makeup kan sagtens være fyldt med bakterier uden du ved det. Foto: Scanpix/Modelfoto

Er din læbepomade af den slags, som du hele tiden stikker fingrene i? Og har du ind imellem forbarmet dig over din veninde, som selv havde glemt lipgloss eller mascara, da makeuppen trængte til at blive frisket op?

Masser af kvinder tænker ikke over, at de faktisk udsætter sig selv for en sundhedsrisiko, hvis de ikke holder en god makeuphygiejne.  

Få 10 tips på IN.dk til hvordan at du ældes med ynde

- Jeg synes næsten, det værste er de kvinder, der fx sidder i S-toget med en lille dåse med lipgloss eller læbepomade, som de putter fingrene ned i. De tænker ikke over, hvad de ellers har rørt ved kort tid før, og at de faktisk fører både bakterier og virus ned i pomaden, hvor det kan ligge og formere sig, for derefter at blive først op på læberne tæt på slimhinderne. Og det du fører på læberne kommer selvfølgelig også ind i munden og i berøring med hals og svælg, siger kosmetolog Helle Sehested, der underviser på kosmetologskolen Cidesco, til magasinet Q.

Hold din lipgloss for dig selv

Umiddelbart kan det synes uskyldigt at låne en læbestift eller en lipgloss ud til en veninde, men lad være. Hvis hun fx har et udbrud af herpes på vej, så vil du også kunne få det.

- En læbestift eller en lipgloss er personlig, og du skal ikke dele den med andre. Fx herpesvirus kan meget let overføres på den måde, siger Helle Sehested.

Pas på de sarte øjne

Det er ikke kun på dine læber, du kan overføre smitte. Øjenområdet er også sart, og din mascara kan blive en rigtig bakteriebombe efter nogle måneders brug.

Mascara: Få makeupartistens bedste tips til smukke vipper

- Du skal ikke dele mascara med dine veninder. En øjenbetændelse kan meget let overføres via en mascara. Desuden bør en mascara skiftes ud hver tredje måned, da den generelt samler mange bakterier og kan give irritationer i øjnene, hvis den bliver for gammel, siger Helle Sehested.

Undgå forstoppelse: Derfor skal du lave denne øvelse meget mere 

Sådan holder du god makeuphygiejne:
  • Skift din mascara ud hver tredje måned
  • Del ikke mascara med andre
  • Vælg en lipgloss/læbepomade/læbestift på stift eller tube
  • Del ikke læbeprodukter med andre
  • Smid makeup ud, der er blevet for gammel
  • Vask dine makeupbørster/applikatorer i mild shampoo med jævne mellemrum

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.