Pas på! Det forkerte kødben kan koste Fido livet

Ikke alle typer kødben er velegnede til de firbenede, og det kan faktisk gå grueligt galt, hvis I ikke passer på.
Det forkerte kødben kan have fatale konsekvenser for vovsen.
Det forkerte kødben kan have fatale konsekvenser for vovsen. Foto: SCANPIX arkiv

Af redaktionen, Familie Journal, Aller Media

De fleste vil gerne forkæle deres hund med et godt gnaveben i ny og næ, men det er vigtigt, at du holder lidt igen, og at du ikke ukritisk kaster ben fra aftensmaden ned til din firbenede ven.

Det er ikke alle ben, som hunde kan tåle, og faktisk er der nogle hunde, som slet ikke kan fordøje benene. Til dem må du i stedet finde en anden form for belønning eller snack. Det forklarer dyrlæge Lennart Svane.

- Selv om nogle hunde kan tåle kødben fra pattedyr uden videre, bør man dog ikke give dem ben mere end én gang om ugen – og aldrig ben fra fjerkræ. Andre hunde tåler slet ikke kødben. De kan få tynd mave af at spise dem – eller omvendt en meget kraftig forstoppelse, hvor afføringen kan blive så tør, at den minder om skrivekridt, forklarer han.

Richard Ragnvald: Her er endelig min sang til farmor. Lyt til farmors fødselsdagssang på Familiejournal.dk

Giv ikke hunden tilberedte ben

Selvom I har fået en ret med fx oksekød, hvor der er nogle gode ben til hunden bagefter, så bør I ikke give den benene, hvis de har været tilberedt.

- Hvis man vil give sin hund et kødben, bør det være råt, da benet så er omgivet af glatte hinder, som får det til at glide lettere gennem fordøjelseskanalen. Knogler, der har været kogt, har ikke denne hinde, så dem skal man smide ud, fortæller han.

Hvis benene ikke har de glatte hinder, er der nemlig en risiko for, at de ikke kan glide igennem fordøjelseskanalen. Det kan være decideret livsfarligt for hunden.

Har din hund et populært navn? Tjek listen på Familiejournal.dk

- Et stykke kødben forblive i maven eller tarmene, så det virker som et fremmedlegeme med blandt andet opkastninger til følge. Hvis rigelige mængder paraffinolie gennem munden ikke kan løse det problem, må kødbenet fjernes ved en operation, siger Lennart Svane.

Giv den et ordentligt, råt okseben

Det allerbedste, du kan give din hund, er en stor, rå knogle med et kødrest på. Så vil der være gnavehygge lang tid fremover. Måske vil hunden endda grave benet ned og op nogle gange, så det kan blive rigtigt godt mørt.

- Man kan også give hunden en lårbensknogle fra en okse. Benet er så stort, at hunden ikke kan sluge det. Men hunde kan hygge sig længe med kæmpeknoglen på græsplænen, idet de piller alle kødresterne af med fortænderne, og de er også i stand til at få en stor del af knoglemarven ud, siger dyrlægen.

Se også:

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.