Pas på! Derfor kan du blive syg af at læse gamle bøger og blade

Har du fundet en stak gamle bøger på din mormors loft, skal du lugte til dem og tjekke, om de muligvis er fyldt med skimmelsvamp, før du stikker næsen for dybt i dem.
Pas på med gamle bøger - de kan være fyldt med skimmelsvamp.
Pas på med gamle bøger - de kan være fyldt med skimmelsvamp. Scanpix.

For mange er det helt forkert at smide læste bøger og blade ud, og de bliver derfor gemt på loftet eller i garagen til en gang, hvor barnebarnet har brug for noget at give sig til, eller man selv får lyst til at kaste sig over dem igen.

Men det skal du være varsom med, har bolius.dk tidligere advaret mod.

Det kan nemlig gøre dig syg. Er de blevet opbevaret lidt for fugtigt, har de muligvis fået skimmelsvamp, og det er ikke godt, advarer indeklimaforsker:

- Når temperaturen falder efter en varm sommer med høj luftfugtighed, kondenserer luften, og der opstår gode betingelser for vækst af skimmelsvamp på loftet. Organisk materiale som papir er rigtig "skimmelsvampemad". Læser du i bøger, der er angrebet af skimmelsvamp, risikerer du at blive dårlig tilpas. Er du blandt de 3-6 procent af befolkningen, som er allergisk over for skimmelsvamp, bliver du meget syg, siger Lars Gunnarsen.

Du skal altså passe på med de gamle bøger, for de kan gøre dig unødvendig træt og utilpas. 

Den rigtige opbevaring

Der er ikke meget at gøre for de bøger, som allerede er angrebet af skimmelsvamp. Men hvis du gerne selv vil gemme dine bøger, skal du sørge for, at de har optimale forhold, når de er i eksil.

Der skal en god ventilation til, og har du dine ting i en gammel kælder, bør du faktisk lufte grundigt ud både forår, efterår og vinter, forklarer indeklimaforskeren. 

- Når vinteren kommer, bør man i et ældre hus, lufte ud i kælderen en gang om dagen eller så tit som muligt, siger Lars Gunnarsen.

Du skal dog ikke lufte nær så ofte ud i kælderen om sommeren, for her er der for stor forskel på luftfugtigheden inde og ude. 

Er dine bøger på loftet, vil der være en mere naturlig ventilation, men du skal stadig være opmærksom på, at der er en god udluftning deroppe. Samtidig er det en rigtig god idé at sørge for opvarmning i rummene.

Det vil alt sammen gøre det nemmere for dig at holde dine bøger fri for skimmelsvamp. 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.