Pas på! Der kan være huller i din bilforsikring

Hvis din bil er et nødvendigt redskab for at få hverdagen til at hænge sammen, kan det hurtigt blive dyrt, hvis tyven napper den.
Hvis en tyv stjæler din bil, og du står uden afsavnsforsikring, kan det gå hen og blive rigtig dyrt.
Hvis en tyv stjæler din bil, og du står uden afsavnsforsikring, kan det gå hen og blive rigtig dyrt. Foto: Mads Winther/POLFOTO

Når langfingrede tyve sætter sig bag rattet i din bil og drøner af sted, er det både frustrerende og provokerende.

Men det kan også ende med at blive dyrt, hvis bilen er uundværlig, og du ikke kan få logistikken med arbejde, børn og indkøb til at gå op med cykel og offentlig transport.

Fra datoen for anmeldelsen til forsikringsselskabet udbetaler forsikringspengene, skal man nemlig igennem en såkaldt efterlysningsperiode på 28 dage. I den periode står man derfor måske uden bil, og så kan travle børnefamilier og bilafhængige se sig nødsaget til at leje en.

En beregning fra tre vilkårlige biludlejere viser, at en mindre familiebil i kategorien af personbiler gruppe-A, som eksempelvis en Ford Fiesta, i gennemsnit koster 2.308 kroner i leje om ugen i København. Det er inklusiv 700 kilometer. Hver ekstra kilometer koster 2,21 kroner.

Det er penge, som forbrugeren skal finde i egen lomme, fortæller Ole Vidstrup, der er konsulent hos brancheorganisationen Forsikring og Pension.

- Hvis der sker et tyveri, hvor der ikke er nogen, man kan gøre ansvarlig, så er der ikke hjælp at hente nogen steder, medmindre man har en udvidelse på sin kaskoforsikring, der dækker udgifter til erstatningsbil i den periode, hvor man ikke har sin egen, siger han til Newspaq.

Det bekræfter pressetalsmanden fra landets største forsikringsselskab, Tryg.

- Bilen bliver selvfølgelig erstattet, når den bliver stjålet, men hvis man vil have penge til en bil i den mellemliggende periode, så kræver det en tillægsforsikring, siger Tanja Frederiksen fra Tryg.

Derfor kan en familie ende med at betale 9.924 kroner for en måneds leje af en Ford Fiesta, inden forsikringspengene udbetales. Hertil kommer ekstraudgifter, hvis man kører mere end de beregnede kilometer.

Som bilejer kan man dog sikre sig mod den uforudsete lejeudgift, men man skal være opmærksom på, at ikke alle selskaber tilbyder de såkaldte afsavnsforsikringer.

Afsavnsforsikringen kan købes som en tillægsforsikring til ens kaskoforsikring, og med den ved hånden får man udbetalt et fast beløb, for hver dag bilen er væk - i op til 28 dage.

Newspaq har talt med flere af landets store forsikringsselskaber, og blandt andet Alka og Codan oplyser, at de ikke tilbyder tillægsforsikringen.

GF Forsikring og Tryg er nogle af de selskaber, som tilbyder forsikringen.

Tal fra rigspolitiet viser, at de i årets første seks måneder dagligt modtog lige knap 15 anmeldelser om stjålne personbiler.

Newspaq

faktaboks

En afsavnsforsikring koster hos GF Forsikring mellem 679 og 812 kroner om året. Hos Tryg Forsikring er det mellem 100 og 350 kroner om året. Priserne afhænger blandt andet af biltype, skadeshistorik og samlerabat.

Afsavnsforsikringen hos GF Forsikring udbetaler 561 kroner om dagen, hos Tryg er beløbet 640 kroner om dagen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.