Pas på, bilist: I efterårsmørket rammer du nemmere Fido

Tusmørket gør det endnu sværere at nå at reagere, hvis et dyr uheldigvis løber ud foran din bil. Læs her, hvad du gør, hvis uheldet er ude:
Situationen, som alle bilister frygter: En påkørsel har resulteret i, at en hund er død.
Situationen, som alle bilister frygter: En påkørsel har resulteret i, at en hund er død. Modelfoto: SCANPIX arkiv

Efteråret er lige om hjørnet, og tusmørket gør det endnu sværere at nå at reagere, hvis et dyr uheldigvis løber ud foran din bil.

I en nødsituation kan det være svært at vide, hvordan man skal handle som bilist.

- Hvis du holder hovedet koldt og reagerer hurtigt, kan du sørge for, at situationen ikke udvikler sig til fare for andre bilister - og du kan måske nå at redde den påkørte hund eller kat, hvis den stadig er i live, forklarer Sonja Karaoglan, direktør i Agria Dyreforsikring, i en pressemeddelelse.

Forsikringsselskabet giver disse råd til bilister, der er så uheldige at påkøre et dyr:

Gode råd til bilisten:

  • Værn altid om din egen sikkerhed først. Stands bilen, sæt nødblik til, sæt advarselstrekant op.
  • Kontroller om hunden eller katten er levende. Forsøg ikke selv at aflive dyret i medlidenhed, du kan påføre dyret unødvendig smerte.
  • Hvis hunden eller katten er død, skal dyret fjernes fra vejbanen. Kontakt Falck på 70 10 20 30.
  • Hvis dyret er levende, skal det hurtigt have hjælp, tiden er en afgørende faktor. Hvis det er muligt, kan du selv fragte dyret til den nærmeste dyrlæge. Ellers kan du ringe til Dyrenes Vagtcentral på 1812.
  • Hvis hunden eller katten har et halsbånd med telefonnummer i et vedhæng, kan du ringe og informere ejeren. Hvis det var dit dyr, ville du sikkert også gerne have hurtig besked.

Når et kæledyr kommer til skade, er det ifølge Agria Dyreforsikring ejerens ansvar at fragte dyret til dyrlæge og betale dyrlægeregningen. Men det kan være svært for ejeren at nå frem i tide til en ulykke. Dyrenes Vagtcentral hjælper derfor alle dyr akut, men regningen til transport og behandling bliver sendt til ejeren.

Selvom hunde og katte er lige elsket i deres familier,  står de ikke lige, når det kommer til bilistens underretningspligt. Bilisten har pligt til at underrette politiet, hvis personen påkører en hund, hvorimod den samme pligt ikke gælder, hvis det er en kat, der ender under fordækket.

- Uanset om det er en hund eller kat, der er blevet ramt af en bil, så har dyret fortjent at blive behandlet af en dyrlæge. Dyret lider, og det kan være svært at afgøre ved øjesyn, hvor galt det er kommet af sted. En kat kan sågar spinde, når den er blevet påkørt, men det er udelukkende for at berolige sig selv. Sørg altid for, at dyret hurtigt bliver bragt til en dyrlæge, selvom dyret er ilde tilredt, kan det ofte reddes, siger Sonja Karaoglan, direktør i Agria Dyreforsikring.

Hunde kan udvise stor aggressivitet, når de er kommet til skade. Man kan binde et tørklæde rundt om snuden for at undgå at blive bidt. Med alle påkørte dyr gælder det, at du skal være forsigtig med at håndtere dem. Hvis du ikke kan yde førstehjælp på dyret, kan det være den bedste beslutning blot at lægge et tæppe over dyret, der ikke dækker dets hoved, og vente på professionel hjælp fra dyreambulancen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.