Parkrise: Sådan snakker I om penge

Ni ud af 10 par har fælleskonto, men mange kan have svært ved at snakke om økonomi i forholdet.
Ni ud af 10 par har fuldstændig eller delvis fællesøkonomi, viser en nye undersøgelse.
Ni ud af 10 par har fuldstændig eller delvis fællesøkonomi, viser en nye undersøgelse. Foto: lev dolgachov/free

Er det lige meget, om du tager kærestens dankort eller dit eget, når du handler?

For de fleste par går det ud på et. Faktisk har ni ud af 10 par fuldstændig eller delvist fællesøkonomi ifølge en undersøgelse foretaget af Userneeds for Arbejdernes Landsbank.

- Mange synes, at det er romantisk. De tror måske, de skal være sammen for evigt og tænker ikke på de konsekvenser, der kan være, hvis de går fra hinanden, siger Lone Kjærgaard, cheføkonom i Arbejdernes Landsbank, til Newspaq.

Hun oplever, at mange lider af berøringsangst, når det kommer til økonomi, og det kan økonom og parterapeut Jette Havgry genkende. Men derfor skal man ikke undgå at snakke om det.

- Det er vigtigt at snakke om det i dagligdagen. Man kan for eksempel bruge et budget som indgangsvinkel, hvor man snakker om, hvor mange penge har vi, og hvad skal de bruges på, siger hun til Newspaq.

Når ideen om et budget først er lagt, kan man lettere tage snakken om økonomi op, når man årligt eller månedligt gennemgår det.

- Så kan man give udtryk for sine ønsker og behov. Giv ikke et enten-eller-alternativ, men tilbyd eksempelvis noget i bytte for noget andet, som den anden gerne vil, siger Jette Havgry.

Der, hvor Lone Kjærgaard ofte oplever problemer, er, når der bliver blandet følelser ind i fællesøkonomien.

- Det er især ved sammenbragte familier, hvor den ene mormors arv eksempelvis skal deles mellem dine, mine og vores børn. Her er der følelser på spil, for måske ville man ikke have tingene delt på den måde, siger Lone Kjærgaard.

Men også i hverdagen synes hun, at det kan være en fordel at splitte økonomierne op, så hver partner har et personligt råderum.

- Man kan undgå skænderier om, hvorfor han nu købte så dyre fodboldstøvler, eller hun spiste så dyr en frokost for penge, der egentlig skulle bruges på ferie, siger hun.

Har I alligevel tænkt jer at smede kontoerne sammen, er fordelene, at det er smidigt, nemt, og giver fuldt overblik over økonomien, mener Lone Kjærgaard. Det kan også få parret til at føle sig ligeværdig, fordi alle pengene går ind på én konto, der deles af dem begge. Samtidig kan der være økonomiske fordele, hvis man kan samle lån eller hjælpe hinanden med at komme hurtigere af med gæld.


Fakta: Hvornår skal I overveje at adskille økonomien?

- Hvis I går ind i forholdet med to meget forskellige økonomier. Har du en formue, så sørg for at få den juridisk øremærket til dig, hvis I skulle gå fra hinanden, og du ikke vil dele formuen.

- Hvis den ene har et væsentligt højere forbrug end den anden.

- Hvis I lever som en sammenbragt familie med mine, dine og vores børn.


Fakta: Økonom og parterapeut Jette Havgrys råd til at snakke om økonomi i forholdet:

- Snak om økonomi i dagligdagen, og brug eventuelt et budget som indgangsvinkel.

- Hav klare aftaler: Hvem køber mad, hvem ejer hvilke ting, og hvem står for budgettet.

- Snak om kommende begivenheder og vær på forkant, så der er penge til konfirmationer og fødselsdage.

- Respekter jeres forskelligheder. I har måske ikke samme holdning til forbrug og opsparing, men forvent ikke, at alt skal gå efter dit hoved. Prøv i stedet at skiftes mellem din og din partners syn, eller del det op, så I begge får jeres vilje på nogle punkter.

- Undgå skænderier ved at strække tidshorisonten ud: Tal ikke kun om denne uge, hvor den ene måske har brugt mange penge, men stræk horisonten ud.


Om undersøgelsen:

- 9 ud af 10 par over 35 år har fuldstændig eller delvist fællesøkonomi

- Op mod 80 procent af parrene mellem 50-70 år deler økonomien fuldstændigt, mens under 10 procent har helt adskilt økonomi.

- Hos de unge par mellem 18-34 år er det derimod godt halvdelen, der har en delvist fællesøkonomi, mens knap 40 procent har fuldstændig fælles økonomi og resten har adskilte pengesummer.

- Ved parrene på 35-49 år har størstedelen fuldstændig fællesøkonomi, mens en stor del delvist deler pengene og knap 10 procent adskiller økonomien.

Undersøgelsen er lavet af Userneeds Danmarkspanel, hvor 1046 repræsentativt udvalgte danskere har deltaget.

Newspaq

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.