Parcelhuset i provinsen trækker igen

Det gode gamle parcelhus i den mellemstore provinsby er mere populær end sit rygte. Det er nemt, bekvemt og børnevenligt, siger ekspert.
Hos EDC er bolighandlerne steget med hele 37 procent siden sidste år. Det er blandt andet parcelhuskvarterene i de større provinsbyer, der igen er blevet populære.
Hos EDC er bolighandlerne steget med hele 37 procent siden sidste år. Det er blandt andet parcelhuskvarterene i de større provinsbyer, der igen er blevet populære. Foto: MICHAEL HANSEN/POLFOTO

Mange tusinde danskere følger med, når Bonderøven på DR høster korn med en le og bygger sit eget bondehus. Det er dog ikke noget, der får os til selv at flytte på landet. Tværtimod er parcelhusene ude i de mellemstore provinsbyer igen blevet populære.

Tidligere var det København og Aarhus, der stak af fra alle andre danske byer på boligmarkedet. Nu følger de store og mellemstore byer også med.

- Det, vi kan se, er, at det går meget bedre i de større provinsbyer, og det er ikke bare København og Aarhus, som vi så for et par år siden, siger Jan Nordmann, der er kommunikationschef hos EDC, til Ritzau Fokus.

Hos EDC har man lavet en opgørelse over 4.500 bolighandler gennemført i 2015, og den taler et tydeligt sprog. Så snart postnummeret har dobbelt nul i enden (altså de større provinsbyer), sælges boligen i gennemsnit 79 dage hurtigere end i byer uden.

Eksempelvis tager det i snit 190 dage at sælge en bolig i 4700 Næstved. Ændrer man postnummeret til eksempelvis 4720 Præstø eller 4792 Askeby går der i snit 238 før den rette køber dukker op.

Endvidere må sælger i Askeby og på Præstø acceptere et nedslag i prisen på 9,3 procent i snit, mens sælgeren i Næstved kan nøjes med fire procent.

Ifølge Jan Nordmann er drømmen om et liv på landet erstattet af praktiske hensyn.

- Vi spørger jo køberne, hvad de lægger vægt på, når de skal bestemme sig. De svarer, at det er alle de ting, der får dagligdagen til at fungere. Det er afstanden til jobbet, børnehaven, vuggestue, indkøbsmuligheder og særligt den vej, børnene selv skal gå til skole, siger Jan Nordmann.

Når det er praktiske omstændigheder, danskerne igen er blevet interesseret i, har det også givet salget af parcelhuse et løft. Ifølge Jan Nordmann er parcelhusene langt mere populære end deres lidt slidte rygte. Det skyldes, at de er brugervenlige og af god kvalitet.

- De generationer, der flytter i parcelhus nu, er jo selv vokset op i de her huse, så for dem er det helt naturligt at vende tilbage. En anden grund er, at parcelhuset er meget nemt at bygge om på. Du kan let flytte væggene indvendigt modsat en murermestervilla, hvor alle indvendige vægge er bærende, forklarer han.

Fakta: Boligmarkedet 2015

EDC har i 2015 registreret 37 procent flere handler på boligmarkedet sammenlignet med sidste år.

Gennemsnitlig salgstid for adresser, hvor postnummeret ender på dobbelt nul er 159 dage. I gennemsnit gives der 3,8 procent nedslag i prisen.

For kommuner med et enkelt eller slet intet nul i postnummeret er den gennemsnitlige salgstid 238 dage. Her gives der i gennemsnit 6,2 procent i nedslag.

Størst er forskellen i 8800 Viborg. Her er salgstiden 156 dage og nedslag på beskedne fem procent. I postnumrene 8830-8870 er salgstiden 212 dage og et gennemsnitligt nedslag i pris på 11,5 procent.

Undtagelsen er centrum af København, hvor mange områder har deres eget postnummer uden nul i. Det til trods, er det nogle af Danmarks dyreste adresse målt i kvadratmeterpris.

Kilde: EDC.dk

/ritzau/FOKUS

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.