Pape og Skipper i åben krig: "I gejler en stemning op"

Enhedslisten gejler en stemning for at jagte stemme, mener Søren Pape. Pinlig melding, lyder modsvaret.
Kontanthjælpsloftet risikerer at sende tusindvis af børn ud i fattigdom
Kontanthjælpsloftet risikerer at sende tusindvis af børn ud i fattigdom Skipperfoto: Ólafur Steinar Gestsson/Scanpix Papefoto: Uffe Weng/Scanpix

Den konservative partileder Søren Pape Poulsen fortryder ikke et sekund, at hans parti har lagt stemmer til det omstridte kontanthjælpsloftet, der risikerer at sende tusindvis af børn ud i fattigdom og børnefamilier ud af deres boliger, fordi de ikke længere kan betale huslejen.

- Jeg anerkender, at der er nogle kontanthjælpsmodtagere, der kan komme i klemme, men jeg synes også, at der er nogle grupper, der gejler det her loft fuldstændig op. Enhedslisten og andre på venstrefløjen har selvfølgelig en interesse i at gejle en stemning op, for der er jo vælgere i det, siger Søren Pape Poulsen i et interview med Ugebrevet A4 og Avisen.dk.

Den melding får Enhedslistens politiske ordfører Pernille Skipper op i det røde felt.

- Jeg synes det er decideret pinligt, at Søren Pape tror, at det her handler om at gafle vælgere. Det vidner nok om, at han aldrig rigtig har sat sig ind i den situation, som børnefamilier blandt andet står i, når de bliver ramt af fattigdom, siger Pernille Skipper til Avisen.dk.

Konservative har stemt for kontanthjælpsloftet og 225-timersreglen, der betyder, at kontanthjælpsmodtagere skal have haft mindst 225 timers almindeligt lønnet arbejde i løbet af et år.  

Nye tal fra Beskæftigelsesministeriet viser, at 33.000 børn i kontanthjælpsfamilier er i fare for at ryge ud i fattigdom, fordi forældrene risikerer at blive skåret i ydelse, fordi de ikke har haft det fornødne antal arbejdstimer.

Fair at der er en grænse 

Men Søren Pape vakler ikke i sin opbakning til stramningerne. 

- Jeg er jo ikke ligeglad med, hvordan folk har det, men jeg har det også sådan, at det er meget velfærdsdanmarkstænkning, at ydelserne kun kan gå en vej, og det er op.  Jeg synes, at det er fair nok, at der er en grænse for, hvor meget du kan få i kontanthjælp, siger han.

Fra sin hjemegn har Søren Pape et eksempel på, hvorfor han går ind for at sætte et loft over de ydelser, som en kontanthjælpsmodtager samlet set kan modtage fra det offentlige.   

- Det bekymrer mig, når jeg møder Jannie fra Bjerringbro, der får mindre for at have en 30 timers sosuhjælperstilling end på kontanthjælp.  Det pirrer min retfærdighedssans helt vildt. Hun ville få mere udbetalt på kontanthjælp end ved at passe sit sosu-job, men ville arbejde, fordi hendes to børn skal se hende gå på arbejde og tjene sine egne penge, siger han.

Et socialt hjerte

Den konservative partileder kalder det helt vildt urimeligt, at en enlig forsørger kan hæve et par tusinde kroner mere om måneden fra kommunekassen end ved at arbejde. Og i hans optik er der to måder at løse det på. Enten ved at sænke de offentlige ydelser eller hæve lønningerne.

Derudover pointerer Søren Pape, at kontanthjælpen er tænkt som en midlertidig ydelse og derfor kan den også godt være lav.

- Hvis du lever af andre folks penge, hvad du jo gør på kontanthjælp, må du også acceptere, at der ikke er til så meget. Jeg kunne ikke være konservativ, hvis jeg ikke havde et socialt hjerte, men det betyder ikke, at man bare skal have xx antal kroner på kontanthjælp,« siger han.

Prøv selv kontanthjælp

Pernille Skipper ville ønske, at Pape selv kunne mærke konsekvenserne af kontanthjælp på sin egen krop.

- Jeg ville sådan ønske, at Søren Pape eller en af de andre jakkesætklædte mænd som render rundt herinde på Christiansborg og taler om topskattelettelser, de tog bare en måned på kontanthjælp eller prøvede hvordan det er, at få et budget til at hænge sammen og skulle kunne kigge deres egne børn i øjnene og sige 'Det kan godt være, at du ikke kan komme til børnefødselsdag eller komme til fritidsaktiviteter, men nu skal du høre, vi gør det her, fordi det skal kunne betale sig at arbejde, siger hun.

 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.