Pæne lønninger er ingen hindring for at skabe job

Vi kan sagtens konkurrere med kineserne, polakkerne og tyskerne, selv om vi har pæne lønninger i Danmark. Ny analyse viser, at dansk industris evne til at konkurrere er den bedste i 20 år.
Industrien herhjemme klarer sig godt på konkurrenceevnen, viser ny analyse.
Industrien herhjemme klarer sig godt på konkurrenceevnen, viser ny analyse. Foto: Henning Bagger, Scanpix/arkiv

Mens politikerne op til folketingsvalget taler om vækst, jobskabelse og behovet for at skabe bedre vilkår for erhvervslivet, viser en ny analyse, at en lang række virksomheder i industrien storblomstrer – og det på trods af at de ansatte får en pæn hyre, skriver Ugebrevet A4.

Ifølge analysen, som er udarbejdet af Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE), er industriens 
konkurrenceevne den stærkeste, der er målt de seneste 20 år.

»Dansk industri har en bomstærk konkurrenceevne. Vi har et enormt overskud på betalingsbalancen og et stort overskud på handlen med industrivarer,« siger chefanalytiker i AE Frederik I. Pedersen til Ugebrevet A4.

Analysen viser, at industrien samlet set ligger lunt i svinget, når man måler på lønninger og ser på evnen til at slå konkurrenterne i omverdenen. Konkurrenceevnen målt på løn i forhold til udlandet har ikke været bedre siden 1995.

En myte at løn-niveauet er for højt

I fagforbundet Dansk Metal nikker cheføkonom Allan Lyngsø Madsen genkendende til konklusionen om, at det går rigtigt godt for industrien.

»Industriens konkurrenceevne er helt i top. Vi står med et supergodt udgangspunkt for at koble os på det opsving, som blandt andre den økonomiske samarbejdsorganisation OECD forudser,« siger Allan Lyngsø Madsen til Ugebrevet A4.

Ikke alene tallene i analysen fra AE bekræfter, at industrien har stor medvind. Der er også andre indikatorer ifølge Allan Lyngsø Madsen. Han hæfter sig ved to ting:

  • Industriens eksport buldrer derudaf, og eksportvirksomhederne har klaret sig rigtigt godt gennem krisen.
  • Beskæftigelsen i industrien er steget otte kvartaler i træk. Fra 2013 til 2015 er beskæftigelsen steget med 7.300, så vi nu er oppe på 288.000 ansatte i industrien. I forhold til mange andre lande får ansatte i dansk industri høje lønninger. Men analysen og mange andre tal viser, at lønningerne ikke er højere, end de kan bære.

»Det er en myte, at lønniveauet i eksport-virksomhederne er for højt,« siger Kristian Weise, som er direktør for centrum-venstre tænketanken Cevea. Han uddyber:

»De ansatte i industriens virksomheder frembringer samlet set meget mere værdi end det, de koster. Det er derfor overordnet set for industrien ikke noget problem, at vi har et pænt lønniveau.«

Ikke bomstærk konkurrenceevne

Hos arbejdsgiverne i organisationen Dansk Industri (DI) glæder man sig over, at det går godt for både industrien og eksporten. Men – og der er et men, påpeger erhvervsøkonomisk chef Morten Granzau Nielsen fra Dansk Industri:

»Vi er gået fra, at det så rigtig skidt ud med konkurrenceevnen til, at den nu ser fornuftig ud. Men bomstærk er den ikke,« siger Morten Granzau Nielsen.

Han peger på, at det ganske vist samlet set går godt i nogle brancher som medicinal- og maskinindustrien. Men andre industrier har det skidt – eksempelvis slagterier og trykkerier.

Morten Granzau Nielsen mener, at det stadigvæk er rigtig vigtigt at holde fokus på de danske lønninger og udviklingen i produktiviteten.

»Man kan ikke bare se på lønnen, hvis man vil vurdere vores evne til at konkurrere med udlandet. Man er også nødt til at se på produktiviteten – altså er vi vores løn værd?« siger Morten Granzau Nielsen og fortsætter:

»Hvis vi skal kunne fastholde attraktive arbejdspladser i Danmark, er det vigtigt at vi hele tiden bliver bedre til at udvikle nye avancerede produkter og serviceydelser, som kan bære en højere pris og dermed kompensere for de forholdsvis høje danske lønomkostninger.«

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.