Pædagoger spares væk i børnehaver: Så få er der tilbage

I nogle kommuner er under halvdelen af de ansatte i børneinstitutionerne uddannede pædagoger. Pædagogmedhjælpere er nemlig billigere.
Det er billigere at udskifte pædagogerne med pædagogmedhjælpere. Men det er en dårlig idé, når der samtidig er mere fokus på børnehavebørns indlæring end nogensinde før, siger BUPL.
Det er billigere at udskifte pædagogerne med pædagogmedhjælpere. Men det er en dårlig idé, når der samtidig er mere fokus på børnehavebørns indlæring end nogensinde før, siger BUPL. Foto: Scanpix / Modelfoto

Nogle kommuner i landet kan mønstre over 70 procent pædagoger i børneinstitutionerne.

Nordsjælland ligger kun lige omkring gennemsnittet mellem 50 og 60 procent med Allerød som den bedste kommune, og Hørsholm som den absolutte bundskraber. I sidstnævnte kommune var blot 45 procent af personalet uddannet pædagoger i 2014. Det viser en opgørelse, som Kommunernes og Regionernes analyseinstitut, KORA, har lavet for pædagogernes fagforening, BUPL. Det skriver Frederiksborg Amts Avis.

- Når vi ser på gennemsnittet, så synes jeg, at Nordsjælland burde ligge bedre. Kommunerne har de budgetmæssige rammer, som burde give dem mulighed for det, siger Lars Christensen, formand for BUPL Nordsjælland.

Selvom pædagogmedhjælperne og andre personalegrupper er uundværlige for institutionerne, så kan de ikke kompensere for de manglende pædagoger, mener formanden. Det hænger sammen med, at børnene i dag bliver evalueret i et helt andet omfang end tidligere.

- Derudover er der en hel anden fokus på indlæring. Det kalder på flere pædagoger med en anden faglighed, siger Lars Christensen.

I Hørsholm Kommune mener udvalgsformanden, at det vigtigste er at have en god normering, selvom ikke alle er uddannede pædagoger.

- I sidste ende handler det om kroner og øre på grund af besparelser. Medhjælpere er billigere end pædagoger, men selvfølgelig skal der stadig være en fornuftig andel pædagoger, siger Otto B. Christiansen (K), formand for børne- og skoleudvalget.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.