Pædagoger: Der er lang vej endnu til en ordentlig kvalitet

600 ekstra pædagoger er et skridt i den rigtige retning, men det er langt fra nok, lyder det fra pædagogerne. Men selv en lille forbedring af normeringen kan mærkes, fastslår forsker.
Siden 2009 er der forsvundet 4.500 pædagogstillinger i daginstitutionerne. Med regeringens pædagog-milliard bliver der nu oprettet 600 nye stillinger
Siden 2009 er der forsvundet 4.500 pædagogstillinger i daginstitutionerne. Med regeringens pædagog-milliard bliver der nu oprettet 600 nye stillinger Mik Eskestad/Polfoto

Regeringen har sammen med SF og Enhedslisten sat en milliard kroner af til flere pædagoger i daginstitutionerne. Det er et skridt i den rigtige retning, men kun et lille et, lyder det fra pædagogernes fagforbund, BUPL.

"Vi kunne godt have ønsket os flere penge, for det er langt fra nok til at genoprette kvaliteten i daginstitutionerne," siger formand Henning Pedersen.

Ifølge beregninger fra Finansministeriet svarer den ene milliard kroner til cirka 600 pædagogstillinger.

Men hvis vi sammenligner, hvor mange pædagoger, der er i daginstitutionerne i dag med, hvor mange der var for fem år siden, mangler der ifølge BUPL 4.500 pædagoger.

"Så der er jo ikke tale om voldsomt mange ekstra pædagoger. Det er ikke nær nok til at oprette kvaliteten til det niveau, vi havde i 2009," siger Henning Pedersen.

Får en positiv effekt

Alligevel kan vi godt regne med, at de 600 ekstra pædagoger kommer til at gøre en forskel, mener Mogens Christoffersen, der er seniorforsker ved  Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (SFI).

"Man kan meget tydeligt se, at flere voksne betyder, at dagligdagen bliver mindre stressende for børnene, og det giver et lavere sygefravær blandt pædagogerne," siger han.

Han er ikke i tvivl om, at forbedringen af normeringen i daginstitutionerne vil have en positiv effekt, ligegyldigt hvor lille en forbedring det er.

"I de institutioner, hvor de ekstra stillinger kommer, må man forvente en forbedring," siger han.

Det er særligt de sårbare børn, der får glæde af forbedringerne.

"En ekstra indsats gør, at de kan komme op på niveau med deres jævnaldrende og ikke bliver tabt på gulvet," siger han.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.