Pædagog-Susanne frygter effektiviseringer: "Det går ud over børnene"

Der kan ikke effektiviseres mere i landets daginstitutioner, hvis det ikke skal gå ud over børnene, lyder det fra vuggestuepædagog Susanne Bødker.
- Jeg mener på ingen måde, at vi kan effektivisere mere. De varme hænder skal forblive, siger vuggestuepædagog Susanne Bødker.
- Jeg mener på ingen måde, at vi kan effektivisere mere. De varme hænder skal forblive, siger vuggestuepædagog Susanne Bødker. Foto: Privat

I fredags nikkede regeringen og Kommunernes Landsforening (KL) ja til en fælles aftale om kommunernes økonomi.

Den betyder blandt andet, at det meget omdiskuterede omprioriteringsbidrag er lagt i graven.

Det vækker glæde hos vuggestuepædagog Susanne Bødker fra Silkeborg.

- Det er fantastisk, og jeg synes også, at det var skandaløst, at det overhovedet kom på tale, at vi skulle skære så markant, siger hun.

Alligevel frygter den 41-årige pædagog, hvad aftalen kan betyde i hendes job.

Regeringen og Kommunernes Landsforening (KL) er nemlig blevet enige om at erstatte omprioriteringsbidraget med at såkaldt moderniserings- og effektiviseringsprogram. 

Det betyder, at kommunerne årligt skal aflevere én milliard kroner til regeringen. Pengene skal findes ved at effektivisere i landets 98 kommuner.

Men i Susanne Bødkers job kan der ikke løbes hurtigere.

- Jeg mener på ingen måde, at vi kan effektivisere mere. De varme hænder skal forblive. Vi er det mindste antal, vi kan være nu. Vi skulle helst være flere. Jeg tænker, at det må være inde på administrationsgangene, der skal findes den besparelse, siger hun.

Går ud over børnene

Susanne Bødker har været pædagog i 12 år. Hun mener, at effektiviseringer vil få alvorlige konsekvenser.

- Det går ud over børnene, siger hun og uddyber:

- Der vil være nogle, der siger, at det er direkte skadeligt for børnene - især de mere udsatte børn - at gå i vuggestue og børnehave. Jeg ved ikke nødvendigvis, om jeg lægger mig i det spor, men hvis der spares mere, kan vi ikke tilbyde den pædagogiske kvalitet, hvor alle børn udvikler sig til deres fulde potentiale.

Susanne Bødker har derfor et budskab til politikerne.

- Der er god økonomi i at sætte ind tidligt, siger hun og forklarer:

- Jo tidligere man sætter ind i forhold til udviklingsvanskeligheder hos børn, jo hurtigere får vi dem ind på det rette spor. Og det vil sige, at hvis de her børn først bliver spottet i skolesystemet, så er der rigtig mange ting, der er for sent, og bliver dyrere at rette ind.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.