Pædagog-Christina: Falliterklæring for folkeskolereformen at fyre pædagoger

Nok er nok. Smertegrænsen for, hvor meget kommunerne kan spare på pædagoger i skoleregi, er nået. Sådan lyder nødråbet fra en af pædagogerne.
"Hele folkeskolereformen kommer til at spille fallit, hvis kommunerne allerede nu vælger pædagogerne fra. For det er jo netop os pædagoger, der taget os af børnenes trivsel," siger pædagogen Christina Tedaldi Landler.
"Hele folkeskolereformen kommer til at spille fallit, hvis kommunerne allerede nu vælger pædagogerne fra. For det er jo netop os pædagoger, der taget os af børnenes trivsel," siger pædagogen Christina Tedaldi Landler. Foto: Privat

Hver anden kommune vil spare på pædagoger i skoler, SFO og klubber fra næste år, oplyser Pædagogernes fagforening (BUPL).

En af de pædagoger, der bliver ramt af kommunernes besparelser, er 32-årige Christina Tedaldi Landler. Hun har de seneste fem år arbejdet som pædagog på Klarup Skole i Aalborg. Hun fordeler sine timer mellem at hjælpe til med undervisningen og i skolens SFO.

De kommende besparelser vil få en stor betydning for hendes arbejdsliv, forudser hun.

- Hvis jeg ikke længere skal være med i undervisningen, vil jeg ikke længere føle mig som en del af skolen. Det vil betyde, at jeg ikke mere skal samarbejde med lærerne om børnene, og det har vi ellers lige brugt rigtig mange kræfter på at køre i stilling på grund af skolereformen, siger Christina Tedaldi Landler til Avisen.dk.

Rammer de svageste

Christina Tedaldi Landler arbejder på en almindelig folkeskole, men på grund af kravene om inklusion, skal der i dag tages hensyn til børn med særlige behov. Og blikket for, hvordan de forskellige børn bedst tackles, er en del af hendes faglige kompetence.

I den 2. klasse, som Christina Tedaldi Landler er tilknyttet, er der eksempelvis en dreng, der har særligt brug for hendes støtte. Selv små ting - som at overskue at komme ind til timerne - er svært for ham. Derfor bruger hun næsten hver dag ti minutter på at forsikre ham om, at hun nok skal hjælpe ham i løbet af timen.

- De timer, hvor jeg ikke er der, står han ude foran klassen i en hel time. Læreren kan jo ikke bruge tid på at tage sig af ham, for hun skal sørge for at undervisningen kommer i gang, fortæller hun.

Der er ingen tvivl om, at besparelserne vil gå udover de børn, der i forvejen har det sværest, påpeger Christina Tedaldi Landler.

- Hele folkeskolereformen kommer til at spille fallit, hvis kommunerne allerede nu vælger pædagogerne fra. For det er jo netop os pædagoger, der taget os af børnenes trivsel, siger hun.

Færre voksne til de samme børn

I alt har 90 ud af landets 98 kommuner svaret på en rundspørge fra BUPL. Den viser, at 50 kommuner planlægger nedskæringer, mens 36 kommuner vil holde budgetterne i ro. Kun i fire kommuner er der udsigt til forbedringer.

I Aalborg, hvor Christina Tedaldi Landler arbejder, har kommunen varslet en besparelse på 6,1 millioner kroner specifikt på de pædagoger, som er en del af undervisningen i kommunens skoler. Det svarer til, at man nedlægger 28 fuldtidspædagogstillinger, oplyser BUPL.

Det har fået mange pædagoger til at frygte at miste deres job, fortæller Christina Tedaldi Landler. Og for dem, der ikke bliver fyret, vil besparelserne også have sine bagsider, mener hun.

- Vi kommer til at skulle løbe meget stærkere. Men der er stadig lige så mange børn, uanset om man fjerner os pædagoger fra skolen.

Allerede i år er der blevet færre pædagoger, for i hver tredje kommune er der sket et fald i antallet af pædagogstillinger i skolerne, påpeger BUPL.

De ældre kollegaer kan ikke mere

Christina Tedaldi Landler mener selv, at hendes arbejdsvilkår er blevet forringet, siden hun startede med at arbejde som pædagog for fem år siden. Men det er særligt hendes ældre kollegaer, der har svært ved at skulle æde endnu en forringelse.

- Mange af mine ældre kollegaer har været igennem så meget, at de er ved at være brugte. De kan snart ikke mere, også fordi vi hele tiden skal gabe over flere og flere ting, fortæller hun.

Pædagogerne kan næsten ikke få vejret i alle de evalueringer og dokumenteringer, de konstant bliver pålagt, forklarer Christina Tedaldi Landler.

Besparelserne er ikke endeligt vedtaget, da landets kommunalbestyrelser først i de kommende dage skal vedtage de færdige budgetter for næste år.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.