Pædagog advarer: Vi er skåret helt ind til benet

Jes Balle Hansen gav Mette Frederiksen klar besked: vi skal have bedre normeringer og færre dokumentationskrav, hvis vi skal have arbejdsglæden tilbage i den offentlige sektor.
Henter afspiller ...
Nogle gange er vi så få på arbejde, at vi ikke varetager barnets tarv, fortæller pædagog i Kerteminde, Jes Balle Hansen. Foto: Gitte Redder, Avisen.dk

- Bedre normeringer og færre krav om at bruge tid på sprogtests og skriftlige handleplaner. 

Sådan lyder rådet fra pædagogen Jes Balle Hansen fra daginstitutionen Balders Hus i Kerteminde til Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen. Hun har varslet et opgør med New Public Management og papirmonstret i den offentlige sektor.

Og for at få inspiration har Mette Frederiksen netop besøgt børnehaven på Fyn, hvor Jes Balle Hansen arbejder. 

- Vi er skåret helt ind til benet. De dårlige normeringer betyder, at vi skal løbe så stærkt. Vi lever i en meget presset hverdag, hvor det er svært at få tid til at udføre sit pædagogiske arbejde, siger han. 

Stift og ufleksibelt

Overfor Mette Frederiksen fremhæver Jes Balle Hansen, at faggrupperne i den offentlige sektor skal have indflydelsen tilbage og mere handlefrihed.

- Det vil give langt større arbejdsglæde, hvis vi havde indflydelse på planlægning og kunne bruge vores faglighed langt mere end i dag. Det hele bliver så ufleksibelt og stift, hvis der kommer krav og styring centralt fra. Og jeg kommer ingen vegne med børnene uden arbejdsglæde, konstaterer han.

Derfor ser han også gerne, at de lokale politikere får større råderum, så de kan beslutte at droppe noget af detailstyringen.

Ulæste ringbind  

Her bakker formanden for Børne- og Skoleudvalget i Kerteminde kommune, Kasper Ejsing Olesen, pædagogen op.

- Christiansborg må vise både kommunerne og de offentligt ansatte langt mere tillid og lade styringen gro op fra neden i stedet fra for oven, siger han.

Kasper Ejsing Olesen har selv været med til at skære ned på dokumentationskrav til kommunens daginstitutioner.

- Jeg har oplevet at få tilsendt 70 siders kvalitetsrapporter fra en børnehave, og jeg var måske den eneste overhovedet der læste den fra ende til anden. Jeg tror der står mange ulæste ringbind rundt omkring, og så vil jeg hellere at tiden bliver brugt børnene fremfor papirarbejde, fastslår han. 

Ren overlevelse

Socialdemokratiets formand lytter og stiller ekstra spørgsmål til Jes Balle Hansen. Og hun giver udtryk for, at det er helt uholdbart, når der på grund af sygdom eller kurser kun er en voksen til tyve børn.

- Så bliver det ren overlevelse, og man kan ikke lave sit pædagogiske arbejde og stimulere børnene sprogligt, siger Mette Frederiksen og lader forstå, at sådan må det ikke være. 

Derudover lytter hun til, at mindre central styring og detailregulering vil give større arbejdsglæde.

- Der kommer så mange regler og styring fra oven, at der simpelt hen ryger noget arbejdsglæde, beklager Socialdemokratiets formand. 

Roadtrip 

Hun er lige nu på roadtrip til daginstitutioner, ældrecentre og andre offentlige arbejdspladser for at få konkrete råd til, hvordan man får tilliden tilbage til frontlinjemedarbejderne i den offentlige sektor. 

- Men det er vigtigt at understrege, at det ikke er et opgør med dokumentation og heller ikke et opgør med ledelse. Men vi skal komme tættere på, hvad og hvorfor vi dokumentere, understreger Mette Frederiksen.

Og det lyder godt i Jes Balle Hansens øjne. 

- Mit indtryk var, at Mette Frederiksen lyttede til os og tog vores råd og kritik meget alvorligt. Hun stillede i hvert fald en række relevante spørgsmål, og kunne også se, at noget af det vi gør er spild, og hvor vi hellere skulle have friheden til at bruge ressourcerne anderledes, siger han. 

Mette Frederiksen vil ikke sætte dato på, hvornår Socialdemokratiet er klar med en mere konkret handlingsplan for forandringer i den offentlige sektor. 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.