HOSPITALER I KRISE

Påbuds-regn over sygehuse: Dårligt psykisk arbejdsmiljø skaber fejl og stress

Arbejdspresset på landets offentlige sygehuse er så stort, at hvert tredje sygehus, som Arbejdstilsynet besøgte i 2015, fik et påbud for dårligt psykisk arbejdsmiljø.
- Vi giver påbud, når vi vurderer, at der gennem længere tid ikke er balance mellem kravene i arbejdet og de ansattes muligheder for at håndtere disse, siger Thomas Nygaard Christensen, der er landskoordinerende tilsynschef ved Arbejdstilsynet.
- Vi giver påbud, når vi vurderer, at der gennem længere tid ikke er balance mellem kravene i arbejdet og de ansattes muligheder for at håndtere disse, siger Thomas Nygaard Christensen, der er landskoordinerende tilsynschef ved Arbejdstilsynet. Foto: Scanpix arkiv

Arbejdspresset på landets offentlige sygehuse er så stort, at hvert tredje sygehus, som Arbejdstilsynet besøgte i 2015, fik et påbud for dårligt psykisk arbejdsmiljø.

Det viser tal fra Arbejdstilsynet, som Fagbladet FOA har fået aktindsigt i.

I 2015 fik afdelinger på 12 offentlige sygehuse i alt 22 påbud. Påbuddene handler typisk om, at de ansatte er udsat for en så stor arbejdsmængde og tidspres, at de risikerer at blive syge af det.

Thomas Nygaard Christensen, der er landskoordinerende tilsynschef ved Arbejdstilsynet, bekræfter billedet af, at de ansatte er meget pressede.

- Vi giver påbud, når vi vurderer, at der gennem længere tid ikke er balance mellem kravene i arbejdet og de ansattes muligheder for at håndtere disse, siger han til Fagbladet FOA.

- Det kan vise sig ved øget arbejdstempo gennem hele dagen, der resulterer i flere fejl, forglemmelser og lav kvalitet i opgaveløsningen. En manglende effektiv forebyggelse af stor arbejdsmængde og tidspres kan desuden medvirke til stress og stressrelateret sygdom som angst, depression og hjerte-kar-sygdomme, siger han.

Det store pres på medarbejderne skal ses i lyset af, at produktiviteten på landets sygehuse i 2001 er steget med 44 procent - opgjort som aktivitet pr. medarbejder. Det viser beregninger fra Dansk Sygeplejeråd på baggrund af tal fra Sundhedsministeriet og Statens Serum Institut.

Formand for Region Nordjylland Ulla Astman mener, at sygehusene arbejder målrettet med at skabe et godt arbejdsmiljø, men at det vil være naivt at tro, at man helt kan undgå påbud på store arbejdspladser som sygehusene.

- Vi er glade for, at Arbejdstilsynet besøger sygehusene. Det er en hjælp, at vi får sat spot på de steder, hvor der kræves en særlig indsats, siger hun.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.