På vej til demonstration mod kontanthjælpsloft: "Et statsligt overgreb mod børn"

Avisen.dk følger i dag en gruppe demonstranter, der kører fra Frederikshavn mod en stor kontanthjælpsdemonstration foran Christiansborg.
Foto: Victor Kristensen

Avisen.dk’s udsendte skutter sig i mørket.

Klokken er halv seks, og dobbeltdækkerbussen triller stille og roligt ud af Busterminalen i Frederikshavn. Men selv om der er to timer til, at solen står op, har det ikke været svært at fylde denne bus.

De mange passagerer skal nemlig til demonstration mod kontanthjælpsloftet på Christiansborg slotsplads, og interessen for demonstrationen har været enorm. Demonstrationen hedder ”JA til velfærd – NEJ til fattigdom” og er arrangeret af Bekæmp Fattigdom NU. 

Udover den ene bus fra Frederikshavn kører der også busser fra Esbjerg og Holstebro, fortæller Marianne Grann, der er tovholder for bustransporten og sidder i styringsgruppen i Folkebevægelsen for Social Retfærdighed.

- Sidste gang vi arrangerede en demonstration, kunne jeg ikke engang fylde en enkelt bus. Og nu strømmer folk jo til. Det er helt vildt, siger Marianne Grann.

I alt transporterer busserne omkring 200 jyder til København for at demonstrere. I øjeblikket er næsten 4.000 meldt til demonstrationen mod kontanthjælpsloftet på Christiansborg Slotsplads, der starter i dag klokken 16.30.

Avisen.dk følger med hele vejen til Christiansborg og vil løbende sende live på Facebook fra bustransporten, selve demonstrationen samt bringe interviews med relevante politikere.

En menneskelig totalkatastrofe

Demonstrationen er ifølge Ulla Curdt, talsperson for Bekæmp Fattigdom NU, et udtryk for, at bægret er flydt over. Med 225-timersreglen, integrationsydelse og det nye kontanthjælpsloft bliver uligheden nemlig for stor, og især børn betaler prisen, mener hun.

- Det er en menneskelig totalkatastrofe. Ikke mindst fordi det rammer børn så hårdt. Jeg ved, at det er store ord, men jeg vil gå så vidt som til at sige, at det er et statsligt overgreb mod børn. Det handler om, at folk skal vælge, om de vil betale husleje, mad eller vælge medicin fra, siger Ulla Curdt.

Det vurderes, at 33.000 vil blive ramt af kontanthjælpsloftet, hvilket Ulla Curdt betegner som et endegyldigt farvel til den danske velfærdsstat. Håbet med protesterne er derfor ideelt set, at kontanthjælpsloftet rulles tilbage.

Mere realistisk ser Ulla Curdt demonstrationen som en mulighed for at skabe et bedre netværk blandt de mange græsrodsbevægelser, da hun tror det bliver en lang og sej kamp. 

Fagforeninger støtter

Marianne Grann har ikke blot oplevet, at flere og flere personer vil deltage i protesterne. Pludselig sidder pengene også løst på de organisationer, der normalt støtter de mange græsrodsbevægelser, når de skal arrangere demonstrationer.

- Ligesom vi plejer, sendte vi tiggerbreve ud til fagbevægelser og partier som Enhedslisten og Alternativet. Og så dumpede der pludselig 25.000 ned fra BUPL, fortæller Marianne Grann om den store enkeltdonation.

Selvom BUPL har været den største bidragsyder, har både Marianne Grann og Ulla Curdt oplevet, at pengene nærmest er kommet af sig selv i denne omgang. Især fagforeninger- og forbund har støttet med større beløb.

- Jeg tror, fagforeningerne køber aflad. De er lige så stille og roligt ved at vågne op, og nu opdager de, hvor slemt det står til med fattiggørelse. Vi kan mærke, at det går op for flere og flere, at vi er på vej ned ad en rigtig grim vej. Det har været meget nemmere at rejse penge den her gang, siger Marianne Grann.

I alt er der blevet samlet omkring 50.000 kroner ind til demonstrationen, og det har været nok til at leje tre busser med hjemtransport.

BUPL: Regeringen smadrer børns udvikling

Det er ikke bare af et godt hjerte, at BUPL har valgt at støtte demonstrationen. Ifølge hovedkasserer Lasse Bjerg Jørgensen kommer kontanthjælpsloftet og 225-timersreglen nemlig til at påvirke især børn langt ind i voksenlivet. 

- Vi støtter demonstrationen, da vi ønsker, at man fjerner kontanthjælpsloftet og 225-timers reglen. Arbejderbevægelsens Erhvervsråd har vurderet, at de nye reformer vil placere 11.000 flere børn under fattigdomsgrænsen. Det er blevet påvist af Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, at bare et enkelt år i fattigdom sætter signifikante begrænsninger for barnets kognitive og sociale udvikling, så det handler ikke bare om at leve i fattigdom. Det kommer til at få vidtrækkende konsekvenser for børn, siger Lasse Bjerg Jørgensen.

Han meddeler desuden, at BUPL i år har skruet massivt op for støtten til arrangementer som det i dag på grund af de nye reformer. 

Avisen.dk følger demonstrationen tæt og vil løbende sende live derfra. Like Avisen.dk’s Facebookside, hvis du vil følge live-transmissionerne.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.